Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας απέκτησαν τα ΕΛΠΕ

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας απέκτησαν τα ΕΛΠΕ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο της εξαγοράς επέλεξαν τα ΕΛΠΕ ως πρώτο βήμα για τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, κίνηση που φέρνει τον όμιλο πολύ κοντά στον βραχυπρόθεσμο στόχο για ισχύ 300 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2021. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ σε ειδική εκδήλωση χθες και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW από την Juwi Hellas, θυγατρική της γερμανικής Juwi, η οποία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, που θα κατασκευαστεί μεταξύ των περιοχών Κοζάνης και Πτολεμαΐδας σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων και στο στάδιο κατασκευής θα προσφέρει 300 θέσεις απασχόλησης, παρέχοντας στήριξη στην περιοχή που εισέρχεται στη  φάση της απολιγνιτοποίησης. Η αδειοδότηση του έργου ξεκίνησε το 2012 και πλέον αναμένονται οι άδειες εγκατάστασης. Στόχος των ΕΛΠΕ και της γερμανικής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και την τεχνική υποστήριξη του έργου, είναι να ξεκινήσει η κατασκευή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2020 και να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Με τη λειτουργία του θα παράγει 300 GWh ετησίως, ενέργεια που εξασφαλίζει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών, ενώ το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 300.000 τόνους. Το έργο, που θα αποτελείται από 500.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια έχει διασφαλίσει 20ετή σύμβαση της παραγόμενης ενέργειας με εγγυημένη τιμή στα 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, με τη λειτουργία του η συμμετοχή στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου από την πράσινη ενέργεια θα είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Juwi Hellas αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα μιας πράσινης στρατηγικής που έχουν χαράξει τα ΕΛΠΕ με ορίζοντα το 2024, που θα αλλάξει δραστικά το σημερινό προφίλ του ομίλου. «Είμαστε και θα παραμείνουμε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα και θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στα καύσιμα αλλά και σε άλλους τομείς, με στόχο να μειώσουμε το συνολικό μας ανθρακικό αποτύπωμα κατά 50% τα επόμενα 10 χρόνια», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ. Η στρατηγική των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και στόχος είναι η πράσινη ενέργεια να αποκτήσει σημαντική υπόσταση στα οικονομικά μεγέθη και στην κερδοφορία του ομίλου. Αναπτύσσοντας αυτή τη στρατηγική ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος, τόνισε ότι στόχος είναι η ανάπτυξης 300 μεγαβάτ APE μέχρι το 2021 και 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, θα γίνει με στοχευμένες εξαγορές αλλά και με την αξιοποίηση των 1000 MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης που διαθέτει ο όμιλος.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για περαιτέρω διευκόλυνση της αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο, όπως είπε, να προσαρμοστεί η χώρα στην οδηγία της Ε.Ε., που προβλέπει ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας μέσα σε μια διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή