Ισχυρή ανάπτυξη 80% καταγράφουν οι εταιρείες της Endeavor Greece

Ισχυρή ανάπτυξη 80% καταγράφουν οι εταιρείες της Endeavor Greece

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσια ήταν η «συγκομιδή» το 2019 των εταιρειών που έχουν ενταχθεί και παραμένουν στο δίκτυο της Endeavor Greece τόσο από άποψης τζίρου όσο και από άποψης συγκέντρωσης χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα, πάντως, το ποσοστό αποτυχίας στην Ελλάδα, το ποσοστό δηλαδή των εταιρειών που εντάχθηκαν στο δίκτυο της Endeavor Greece και τελικώς απέτυχαν, είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με το παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor, φαινόμενο που από τη διοίκηση του οργανισμού αποδίδεται σε λάθη των πρώτων χρόνων, χρόνια βεβαίως που συνέπεσαν και με τη βαθιά κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γενικός διευθυντής της Endeavor Greece Παναγιώτης Καραμπίνης, ο συνολικός τζίρος των 24 εταιρειών που βρίσκονται σήμερα στο δίκτυό της ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ (ή 450 εκατ. δολάρια) το 2019, ενώ κατάφεραν να προσελκύσουν συνολική χρηματοδότηση 110 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτών να αφορά ξένα κεφάλαια. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις 24 εταιρείες ανέρχεται πλέον σε 5.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης –λαμβανομένου υπόψη του τζίρου και των 24 εταιρειών– είναι ιλιγγιώδης, 80%, ενώ οι θέσεις εργασίας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 35%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 6 από τις 24 εταιρείες, συγκεκριμένα οι Softomotive, Nova Credit, Blueground, Workable, Ergon και Instashop, ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων Outliers, ανήκουν δηλαδή στις εταιρείες του παγκόσμιου δικτύου της Endeavor με τις καλύτερες επιδόσεις. Τα κριτήρια για να χαρακτηρισθεί μια εταιρεία Outlier είναι να έχει συγκεντρώσει σε έναν γύρο χρηματοδότησης 20 εκατ. δολάρια τα δύο τελευταία χρόνια ή να παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 75% τα δύο τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, πάντως, ενώ το ποσοστό αποτυχίας της Endeavor σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 8%, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι περίπου 23%. Οκτώ εταιρείες δεν ανήκουν πλέον στην Endeavor Greece, καθώς δύο πωλήθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες έκλεισαν ή δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οι στόχοι που θέτει για το τρέχον έτος η Endeavor Greece είναι οι ακόλουθοι:

– Ενταξη 8-10 νέων εταιρειών στο δίκτυό της. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες εντάσσονται ύστερα από επιλογή τους σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των λεγόμενων International Selection Panels (ISP), που πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες περίπου ανά δίμηνο. Στο προσεχές ISP, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, θα δοκιμάσουν την τύχη τους τρεις ελληνικές εταιρείες. Οι δύο είναι εταιρείες τεχνολογίας και η άλλη βιοτεχνία ξυλείας.

– Δημιουργία πλατφόρμας υποστήριξης για scale-ups, επιχειρήσεις πιο ώριμες από τις νεοφυείς, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

– Διασύνδεση πολυτεχνικών σχολών με επιχειρήσεις.

Ενας από τους βασικούς στόχους της Endeavor, στόχος δύσκολος όμως να επιτευχθεί, είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων εταιρειών του δικτύου της από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι 5 από τις 24 εταιρείες έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή