Η Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή»

Η Eurobank εγκαινιάζει τον «Ηρακλή»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η διοίκηση της Eurobank να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για την ένταξη της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή». Εγκαινιάζοντας τον «Ηρακλή», η Eurobank ανοίγει και τον δρόμο για την οριστικοποίηση του εποπτικού χειρισμού του θέματος που έχει προκύψει για το κατά πόσον η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν τόσο η ίδια η Eurobank όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες στα βιβλία τους. 

Το θέμα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών με τον επόπτη, οι οποίες πυκνώνουν σε μια προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση. Την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικές συναντήσεις είχε η Alpha Bank και χθες η Eurobank, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιήσουν και οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των σχετικών συναντήσεων είναι η τελική μορφή που θα λάβει ο «Ηρακλής» σε ό,τι αφορά τον εποπτικό χειρισμό του τμήματος των ομολόγων, που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Στις συναντήσεις αυτές ενεργός είναι και ο ρόλος της ΤτΕ. Το θέμα έχει τεχνικές λεπτομέρειες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στη βούληση του επόπτη είναι το θέμα να επιλυθεί θετικά.

Στο επίκεντρο των σχετικών συναντήσεων είναι και τα αναθεωρημένα πλάνα εμπροσθοβαρούς μείωσης των κόκκινων δανείων της τριετίας 2020-2022 που θα πρέπει να υποβάλουν οι συστημικές τράπεζες στον SSM τον προσεχή Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, πρόκειται να επισκεφθεί στις αρχές Μαρτίου τη χώρα μας και θα έχει συναντήσεις τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξασφαλίσει ήδη την απαιτούμενη αξιολόγηση BB- για τα καταναλωτικά, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων που τιτλοποιεί, ενώ αναμένει την αξιολόγηση και για το χαρτοφυλάκιο με τα επιχειρηματικά δάνεια. Η αξιολόγηση με BB- είναι αναγκαία συνθήκη που προβλέπεται από τον νόμο για τη δημιουργία του «Ηρακλή», προκειμένου το Δημόσιο να παράσχει την εγγύησή του για το senior τμήμα του χαρτοφυλακίου των δανείων που τιτλοποιούνται.

Να σημειωθεί πως η Eurobank θα προχωρήσει στη δημιουργία τριών SPVs, στα οποία θα μεταφέρει τις διαφορετικές κατηγορίες δανείων. Στο πρώτο SPV θα ενταχθούν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο SPV θα ενταχθούν επίσης δάνεια λιανικής ύψους 2,9 δισ. ευρώ και στο τρίτο SPV  θα ενταχθούν επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Cairo θα αναλάβει η FPS, η οποία σε ποσοστό 80% ανήκει πλέον στον ιταλικό όμιλο doValue. Η Eurobank ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού που ανήκε στην τράπεζα στην FPS, η οποία ξεκινάει τη δραστηριότητά της υπό τον νέο μέτοχο πλήρως στελεχωμένη. Συνολικά την πρόταση μεταφοράς τους στην εταιρεία διαχείρισης αποδέχθηκαν 400 υπάλληλοι της τράπεζας, δηλαδή το 88% του προσωπικού στους οποίους η διοίκηση απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων που στελεχώνουν την FPS ανέρχεται σε 950 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή