Ενίσχυση εσόδων και κερδών εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ το 2019

Ενίσχυση εσόδων και κερδών εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ το 2019

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μερίσματα της Cosmote απογείωσαν πέρυσι τα κέρδη του ΟΤΕ. Και αν ο τελευταίος δεν διέγραφε υπεραξίες ύψους 390 εκατ. ευρώ σχετιζόμενες με τις θυγατρικές του εταιρείες Telekom Romania (TR) και Telekom Mobile Romania (TMR), τότε πιθανώς να είχε εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ για τη νέα δεκαετία.

Οχι τυχαία επομένως, η Citi χαρακτήρισε χθες στην ενημέρωσή της τα αποτελέσματα του ΟΤΕ «τα καλύτερα όλων των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών για τα τελευταία χρόνια». Επίσης έθεσε τιμή-στόχο της μετοχής τα 20 ευρώ, από 13,8 ευρώ που ήταν μέχρι προχθές το απόγευμα.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΤΕ προχωρεί στην αύξηση του καταβαλλόμενου μερίσματος κατά περίπου 20%. Οι μέτοχοί του θα λάβουν μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή ή 259 εκατ. ευρώ συνολικά, από 220 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 ή 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Το περυσινό καταβαλλόμενο μέρισμα δεν περιλαμβάνει το έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε αμέσως μετά την πώληση της Telekom Albania.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ, τα έσοδα για το 2019 αυξήθηκαν κατά 2,9% φτάνοντας τα 3,91 δισ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στην ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση κατά 10,9%, φτάνοντας το 1,39 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (adj. EBITDA) παρουσίασαν χαμηλότερη αύξηση κατά 2,8% φτάνοντας το 1,35 δισ. ευρώ.

Τα (δημοσιευμένα) καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 205,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 17,2%, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 410 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45,9% εν σχέσει με τη χρήση του 2018. Η καθαρή κερδοφορία επηρεάστηκε από δύο βασικούς παράγοντες. Τα υψηλά μερίσματα που απέδωσε η θυγατρική του ομίλου Cosmote στη μητρική εταιρεία, και τα οποία επηρέασαν θετικά, και η διαγραφή των υπεραξιών για τις θυγατρικές εταιρείες στη Ρουμανία που επηρέασαν αρνητικά.

Τα καταβαλλόμενα μερίσματα της Cosmote ανήλθαν σε 1,16 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τα αδιάθετα κέρδη της Cosmote Ελλάδος και Αλβανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με τη μερισματική πολιτική, η μητρική εταιρεία παρουσίασε κέρδη 635 εκατ. ευρώ, τριπλάσια από εκείνα που είχε το 2018. Η κερδοφορία αυτή συγκρίνεται μόνον με τα επίπεδα κερδών που παρουσίαζε ο ΟΤΕ προ της απελευθέρωσης της αγοράς.

Aπό την άλλη πλευρά, οι διαγραφές υπεραξιών στη Ρουμανία ανήλθαν σε 287 εκατ. ευρώ αναφορικά με την TR και σε 103 εκατ. ευρώ σχετικά την TRM.

Μιλώντας χθες ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ προς τους αναλυτές είπε ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, παρά την ύφεση, ο οργανισμός επένδυσε πάνω από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η πολιτική εξορθολογισμού τον έφερε σε μια πλεονεκτική θέση ενόψει της νέας δεκαετίας. Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος για τη νέα χρονιά είναι η είσοδος του ΟΤΕ σε νέες αγορές, με τη δημιουργία της εταιρείας τυχερών παιγνίων και τη θυγατρική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών. Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να λειτουργήσουν στο β΄ εξάμηνο του έτους και με τη προϋπόθεση ότι ο όμιλος θα λάβει την άδεια κατά τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, που θα λάβει χώρα, κατά πάσα πιθανότητα, στο α΄ εξάμηνο του 2020.

Επίσης, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Χρηματοοικονομικών Μπάμπη Μαζαράκη, το 2020 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων καθώς ο οργανισμός ετοιμάζεται εκ νέου να βάλει το χέρι στην τσέπη, για άδειες κινητής τηλεφωνίας 5G και εθελούσιες εξόδους. Σχεδόν 260 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την κατεύθυνση αυτή, είπε χθες ο κ. Μαζαράκης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή