Mεγάλη πτώση κατά 8,36% στο Χρηματιστήριο

Mεγάλη πτώση κατά 8,36% στο Χρηματιστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διόρθωση που σημειώθηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά ταμπλό λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, εξελίχθηκε σε βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έδειχνε να μην έχει κανένα φρένο και αντιστάσεις στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.

Πρωταγωνιστής του χθεσινού sell-off ήταν ο τραπεζικός κλάδος, με τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να είναι μαζικές και συνεχείς, και να οδηγούν ακόμη και σε διψήφιες απώλειες, κάτι που έχει να δει η αγορά από το «κραχ» τον Οκτώβριο του 2018.

O Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 820 μονάδων και έκλεισε στις 818,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 74,68 μονάδων ή σε ποσοστό 8,36%, ενώ από τις αρχές του 2020 καταγράφει απώλειες 10,73%. Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 182,812 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 86.506.130 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 10, 51%. Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη συνέχεια, βλέποντας πως οι τεχνικές στηρίξεις έχουν πλέον διασπαστεί προς τα κάτω, και η αγορά δεν έχει κανένα ανάχωμα στα εξωτερικά σοκ. Ηδη, το προηγούμενο διάστημα το Χ.Α. είχε δει τους θετικούς καταλύτες να περνούν και να μην το ακουμπούν, ενώ οι χαμηλοί τζίροι που κατέγραφε έδειχναν πως δεν υπήρξε καμία συσσώρευση δυνάμεων. Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα χθες, με πολλούς ειδικούς πλέον να αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβεί στην αγορά εάν ο ιός περάσει τα σύνορα της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι η ορατότητα που υπάρχει σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών είναι χαμηλή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για διάχυση του ιού, το Χ.Α. αναμένεται να συνεχίσει να ακολουθεί τη διεθνή τάση, με υπερβολές όπως τη χθεσινή να είναι στο «τραπέζι». Ο δεικτοβαρής τραπεζικός  κλάδος, ο οποίος με το +100% του 2019 έστειλε το Χ.Α. στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς, αποτελεί πλέον τον «αδύναμο κρίκο» της αγοράς, η οποία έχασε το μεγάλο της «στήριγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή