Μετωπική σύγκρουση βουλγαρικής κυβέρνησης με θυγατρικές της Intralot

Μετωπική σύγκρουση βουλγαρικής κυβέρνησης με θυγατρικές της Intralot

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αναδρομική καταβολή φόρων ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ ζητεί από τις εταιρείες Eurobet και Eurofootball η βουλγαρική κυβέρνηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση της γείτονος, με νόμο ανακάλεσε τις τρεις από τις έξι άδειες τυχερών παιγνίων που κατείχαν οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται κατά 49% από τον όμιλο Intralot.

Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ιntralot προς το Χ.Α., οι δύο θυγατρικές της εταιρείες στη Βουλγαρία καλούνται να καταβάλουν (αναδρομικές) εισφορές επί των παιγνίων ύψους 328,9 εκατ. λεβ (167,7 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τη Eurofootball και 74,4 εκατ. λεβ (37,9 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τη Eurοbet. Σε καθεμία από τις δύο επιχειρήσεις, η Intralot ελέγχει το 49% και το 2018 οι δύο επιχειρήσεις ενοποιήθηκαν πλήρως, προσφέροντας το 23% του συνολικών λειτουργικών κερδών του ομίλου.

Ο όμιλος της Intralot μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ενοποιούσε πλήρως τα αποτελέσματα των δύο θυγατρικών του εταιρειών στη Βουλγαρία. Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της επιχείρησης, από τις 5.12.2019 σταμάτησε η ενοποίηση της Eurofootball με τη μέθοδο της πλήρους ενοποίησης. Πλέον η εταιρεία ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Επίσης, σχολιάζοντας την αναδρομική φορολόγηση, η διοίκηση της Intralot αναφέρει ότι η καταβολή των εισφορών των δύο θυγατρικών της εταιρειών «πραγματοποιούνταν πάντοτε με βάση τις προβλέψεις του νόμου περί παιγνίων και τους εγκεκριμένους από το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών κανονισμούς». Κατά συνέπεια, οι προαναφερόμενες απαιτήσεις χαρακτηρίζονται «αβάσιμες και αναιτιολόγητες» και οι δύο εταιρείες της πρόκειται να προσφύγουν στα βουλγαρικά και διεθνή δικαστήρια.

Αναφορικά με τις άδειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Intralot, η βουλγαρική κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο περί παιγνίων, με την οποία η διεξαγωγή όλων των παιχνιδιών τύπου λοταρίας, με εξαίρεση τα παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ, ανατίθεται μονοπωλιακά στην κρατική λοταρία. Ετσι, από την περασμένη Παρασκευή 21.2.2020 ανακλήθηκαν οι τρεις από τις έξι τρέχουσες άδειες της Eurobet.

Η διοίκηση της Intralot εκτιμά ότι η επιβολή μονοπωλίου στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών διά νόμου αντίκειται στις περί μονοπωλίων διατάξεις του συντάγματος της Βουλγαρίας. Σημειώνει ακόμη ότι η Eurobet θα προβεί άμεσα στον σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών για δραστηριοποίηση μέσω νέων αδειών και ανασχηματισμό της εταιρικής παρουσίας της στη Βουλγαρία εντός των προβλέψεων του νέου νομικού πλαισίου στους κλάδους ΚΙΝΟ, επίγειου και online στοιχήματος.

Οι ανακοινώσεις αυτές επέδρασαν καταλυτικά στη χθεσινή πορεία της τιμής της μετοχής της Intralot. Η τιμή, μέσα σε μια ιδιαίτερα αρνητική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. λόγω κορωνοϊού, υποχώρησε κατά 19,77% κλείνοντας σε 0,28 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή