Σε εκκρεμότητα 200 φάκελοι νέων φαρμάκων

Σε εκκρεμότητα 200 φάκελοι νέων φαρμάκων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης νέων θεραπειών και νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις αρμόδιες επιτροπές, μιλούν εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, εκτιμώντας ότι ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες που θα πρέπει άμεσα να διευθετηθούν ώστε αφενός να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση σε νέες θεραπείες, αφετέρου να εξοικονομηθούν πόροι για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 200 φάκελοι νέων σκευασμάτων που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης (ΗΤΑ) και διαπραγμάτευσης, οι οποίες έχουν οριστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από τους φακέλους αυτούς που έχουν καταθέσει οι φαρμακευτικές εταιρείες υπολογίζεται –με επιφύλαξη– ότι 140 είναι γενόσημα και βιοομοειδή, ενώ 60 αφορούν νέες θεραπείες (on patent). Από τις 60 αυτές θεραπείες εκτιμάται ότι 50 βρίσκονται στην επιτροπή αξιολόγησης, όπου εξετάζεται το πρόσθετο θεραπευτικό όφελος της νέας θεραπείας, ενώ οι υπόλοιπες 10 είναι σε φάση διαπραγμάτευσης. Στη φάση αυτή, οι φαρμακευτικές εταιρείες μαζί με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύονται την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου προκειμένου αυτό να ενταχθεί στη θετική λίστα. Οι αρμόδιες επιτροπές (ΗΤΑ, διαπραγμάτευσης) συστάθηκαν –έπειτα από καθυστερήσεις ετών– το 2018, με στόχο να συμβάλουν στη συγκράτηση της δαπάνης. Η αποτελεσματική λειτουργία τους κρίνεται απαραίτητη, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αρκετές ακριβές γονιδιακές θεραπείες τελούν ήδη υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ασκώντας πιέσεις στα συστήματα υγείας.

Εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών έχουν κατά καιρούς διαμηνύσει ότι εδώ και περίπου 20 μήνες εκκρεμούν αιτήσεις για την αποζημίωση καινούργιων σκευασμάτων, με εξαίρεση μία μικρή ομάδα φαρμάκων που προστέθηκαν στη θετική λίστα από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2019. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C.  Κύκλοι της αγοράς ωστόσο αποδίδουν αυτές τις καθυστερήσεις στις κανονιστικές αλλαγές που διέπουν τις επιτροπές, στις δυσκολίες εύρεσης προσώπων για τη στελέχωσή τους αλλά και στο γεγονός ότι το αντικείμενο εργασίας τους είναι αρκετά καινούργιο, προκαλώντας συνωστισμό στον δρόμο προς την αποζημίωση. Οσον αφορά τις εταιρείες που παράγουν γενόσημα, παράγων της αγοράς υποστηρίζει ότι τα γενόσημα πρέπει να μπαίνουν άμεσα στη θετική λίστα και να κυκλοφορούν στην αγορά, δεδομένου ότι πρόκειται για εναλλακτικές οικονομικότερες θεραπείες οι οποίες παρέχουν εξοικονομήσεις στο σύστημα υγείας. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι το πρωτότυπο φάρμακο καταλήγει να έχει το μονοπώλιο, όταν την ίδια στιγμή το γενόσημο φάρμακο, το οποίο είναι πιο οικονομικό, παραμένει στο συρτάρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή