ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις ύψους 79 εκατ. ευρώ υλοποιεί η «Παυλίδης Μάρμαρα»

Επενδύσεις ύψους 79 εκατ. ευρώ υλοποιεί η «Παυλίδης Μάρμαρα»

Στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το τίμημα εξαγοράς από την «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» της Dionyssomarble Bulgaria, θυγατρικής, με έδρα τη Σόφια, της Ελληνικής Εταιρείας Γρανιτών. Με την κίνηση αυτή η μαρμαροβιομηχανία της Δράμας αποκτά τα δύο μεγαλύτερα λατομεία εξόρυξης του ασβεστολιθικού υλικού Vratza (limestone) στη Βουλγαρία, που έχουν δυναμικότητα 60.000 τόνων. 

«Η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική μας για την απόκτηση των καλύτερης ποιότητας κοιτασμάτων όχι μόνον εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Ως εκ τούτου, η εταιρεία εκτός Ελλάδας, στην Αλβανία, διαθέτει το λατομείο Perla και στη Βόρεια Μακεδονία, κοντά στην πόλη Πρίλεπ, ελέγχει μέσω της Mermeren Kombinat το λευκό δολομιτικό μάρμαρο SIVEC®. Υστερα από την εξαγορά της Dionussosmarble Bulgaria, η εταιρεία απέκτησε το ασβεστολιθικό υλικό Vratza που έχει άριστες διακοσμητικές και τεχνικές προδιαγραφές και είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες», Χριστόφορος Παυλίδης. 

Η Dionyssomarble Bulgaria εμφανίζει ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, μέγεθος που θα ενοποιηθεί με τα αποτελέσματα του ομίλου, με αποτέλεσμα οι επιδόσεις της μαρμαροβιομηχανίας να εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες τη χρήση του 2020. Το 2019, η «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) αναμένεται –δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί– να διαμορφωθούν σε 67 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγεί ο κ. Παυλίδης, η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της δραμινής μαρμαροβιομηχανίας, με την Dionyssomarble Bulgaria, που ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου μαρμάρου στη Βουλγαρία, να εξάγει το 60% της παραγωγής της. To Vratza (limestone) βρίσκεται σε εμβληματικά κτίρια, όπως το Μουσείο Λεοπόλδου στη Βιέννη, το Main Opera Tower στη Φρανκφούρτη και το ξενοδοχείο Gold Coast City της αλυσίδας Κεμπίνσκι στην Ακκρα της Γκάνας. 

Η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει νέες εξαγορές λατομείων με υψηλής ποιότητας κοίτασμα, ενώ υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 24 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ως επίκεντρο την απόκτηση πάγιου εξοπλισμού και μηχανημάτων επεξεργασίας στη Δράμα και στο Πρίλεπ. Και με την ενέργεια να είναι ένας από τους κλάδους στους οποίους ενισχύει το αποτύπωμά της, η μαρμαροβιομηχανία επενδύει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις Σέρρες δυναμικότητας 40 MW.  Συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Dionyssomarble Bulgaria, η αξία των επενδύσεων της «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» ανέρχεται σε 79 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόκτηση της Dionyssomarble Bulgaria, η μαρμαροβιομηχανία ενισχύει τον αριθμό των εργαζομένων της σε 950 από τους οποίους οι 400 αντιστοιχούν στη Mermeren. Η «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες» εξάγει το 95% της παραγωγής της, διαθέτοντας στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, το μάρμαρο Ariston στη Δράμα και το ημίλευκο κρυσταλλικό μάρμαρο Kavala στην Καβάλα. Τα μάρμαρα της εταιρείας συναντώνται σε εμβληματικά κτίρια, όπως το εμπορικό κέντρο στην περιοχή Burj του Ντουμπάι, οι reflection towers στη Σιγκαπούρη, o ουρανοξύστης στον αριθμό 280 της Park avenue της Νέας Υόρκης και ο ουρανοξύστης Lotus στην Ντόχα του Κατάρ.