Επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ δρομολογεί η LPC στην Αλγερία

Επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ δρομολογεί η LPC στην Αλγερία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως υπάρχει ένας κλάδος διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα ο οποίος όχι μόνο δεν υστερεί, αλλά κρατάει τα σκήπτρα της πρωτοπορίας στην Ευρώπη και αποτελεί ένα επιτυχημένο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, που θα αποτελέσει την οικονομία του μέλλοντος. Πρόκειται για τον κλάδο λιπαντικών, που αριθμεί περί τις 100 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η LPC, μέλος του ομίλου Μotor Oil. Aπό το 1981 που ιδρύθηκε, η LPC επενδύει στην τεχνολογική καινοτομία και στην έρευνα, σήμερα είναι ο Νο 1 εξαγωγέας συσκευασμένων λιπαντικών στην Ελλάδα, πραγματοποιεί το 98% των συνολικών εξαγωγών λιπαντικών σε συσκευασία, με εξαγωγές σε περισσότερες από 55 χώρες, και διατηρεί θυγατρικές στη Βουλγαρία (8% M.S.), στη Ρουμανία (4% M.S.) και στη Σερβία (3% M.S.).

Την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της LPC ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία που την έχει καταστήσει την κορυφαία εταιρεία λιπαντικών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις μέσα στην επόμενη πενταετία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εξωστρέφεια με αύξηση των εξαγωγών της. Η διοίκηση της LPC, όπως προκύπτει από την παρουσίαση της εταιρείας σε δημοσιογράφους χθες, «βλέπει» στη στροφή της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση και στην οικονομία μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος το 2050 νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κονταξής, «αποτελεί ήδη ένα υποδειγματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας». Σε υποκατάσταση της μείωσης χρήσης λιπαντικών στο νέο περιβάλλον της ηλεκτροκίνησης, η LPC επενδύει στην παραγωγή γράσου, η ζήτηση του οποίου αυξάνεται λόγω της χρήσης του σε μια σειρά βιομηχανικών προϊόντων σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσφατα η LPC προχώρησε στην κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής γράσου 3.000 ΜΤ / ετησίως, μια επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα που βρίσκεται μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο αποτελεί την πιο σύγχρονη στο είδος της και εφαρμόζει τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες. Είναι ικανή να παράγει μια πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου αλλά και συνθετικών γράσων. Επιπλέον, η εταιρεία προχωράει το επόμενο διάστημα σε μια νέα δυναμική συνεργασία με τη Naftal, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας, θυγατρική της Sonatrach.

Η κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί μεταξύ των δύο εταιρειών θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός blending plant στην Αλγερία για την παραγωγή 55.000 ΜΤ λιπαντικών και 5.000 ΜΤ γράσων, επένδυση που υπολογίζεται να αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συνεργασία η LPC επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στην αγορά της Αλγερίας αλλά και της Αφρικής γενικότερα. Η επένδυση στην Αλγερία θα διευρύνει τα όρια εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς στην Αφρική η αυτοκίνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζεται στα συμβατικά οχήματα και η ζήτηση λιπαντικών να αυξάνεται. Ο κ. Κονταξής περιέγραψε χθες το μοντέλο κυκλικής οικονομίας που έχει αναπτύξει η LPC εδώ και πολλά χρόνια, αφού τα λιπαντικά είναι ένα προϊόν που αναβαθμίζεται συνεχώς, αλλά και τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας που έχει κατακτήσει η εταιρεία. «Η LPC, συστηματικά από την ίδρυσή της, επένδυσε στην εξωστρέφεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελούμε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά λιπαντικών και στόχος μας είναι σύντομα να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, επενδύουμε σε στρατηγικές συνεργασίες και νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην ποιότητα και στην ασφάλεια και πάντοτε με επίκεντρο τον πελάτη», τόνισε ο κ. Κονταξής.

Η LPC παράγει και εμπορεύεται σημαντικά brands λιπαντικών, όπως τα CYCLON (flagship brand με παραγωγή, μάρκετινγκ και διεθνείς πωλήσεις), Valvoline (μοναδικός εισαγωγέας σε Ελλάδα και Βουλγαρία και εξουσιοδοτημένος επίσημος παραγωγός λιπαντικών Valvoline), λιπαντικά ναυτιλίας ELF και TOTAL (εξουσιοδοτημένος παραγωγός) και AVIN και NIPCO Lubricants (παραγωγή και διάθεση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή