Πτώση 2,69% στο Χρηματιστήριο εν μέσω έντονης ανησυχίας

Πτώση 2,69% στο Χρηματιστήριο εν μέσω έντονης ανησυχίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος είναι ο προβληματισμός των εγχώριων αναλυτών για την εικόνα που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες, το οποίο δέχεται πολύ πιο έντονες πιέσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, ενώ στο «κάδρο» της αναταραχής προστέθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα, αλλάζοντας τα δεδομένα για πολλές εταιρείες αλλά και για τον ΟΔΔΗΧ. Χθες, αν και η αγορά περιόρισε τις απώλειες που κατέγραφε στα χαμηλά ημέρας, μετά και το θετικό άνοιγμα στη Γουόλ Στριτ, ωστόσο συνέχισε στον δρόμο των ισχυρών πιέσεων, σβήνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Ενδοσυνεδριακά το Χ.Α. βρέθηκε κάτω από τις 800 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, μετά και την είδηση για το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, ωστόσο η κινητοποίηση κάποιων αγοραστών έσωσε την αγορά από τα χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές για μία ακόμη ημέρα πρωταγωνίστησαν στην πτώση, με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει βουτιά άνω του 4%. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απώλειες του Φεβρουαρίου για το Χ.Α. αγγίζουν το 12%, με μόνο δύο συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο του μήνα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις οδεύει στο να αποτελέσει την αγορά με τις χειρότερες μηνιαίες αποδόσεις διεθνώς.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,69% στις 811,34 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως το -4,26%, και ο τζίρος έφτασε στα 128,33 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 2,51%, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 1,62%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 4,19% στις 687,18 μονάδες, ενώ από τις αρχές του μήνα «γράφει» απώλειες 18%.

Παράλληλα, «στράβωσε» το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης και της Ευρωπεριφέρειας ειδικότερα να σημειώνουν ισχυρή άνοδο χθες. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,178% με άνοδο της τάξεως του 12% από τα επίπεδα της Τρίτης.

Το κυνήγι των αποδόσεων έχει βάλει φρένο, με τους επενδυτές να προτιμούν να απέχουν, μετά και τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος, έως ότου υπάρξει ορατότητα για τις επιπτώσεις του νέου ιού στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό το νέο «σκηνικό» αναμένεται να οδηγήσει τις εισηγμένες που σχεδίαζαν εκδόσεις χρέους το επόμενο διάστημα να τις βάλουν στον «πάγο», ενώ αναπόφευκτα φρενάρει και τις όποιες σκέψεις νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέχρι… νεωτέρας.

Η τάση αποεπένδυσης που τηρούν τα μεγάλα κεφάλαια από τις αγορές σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του ρηχού και ευάλωτου Χ.Α., διατηρούν τις ανησυχίες των αναλυτών, με κανέναν να μην τολμά να προβλέψει το οτιδήποτε. «Είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την επενδυτική κοινότητα», σχολιάζει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή