Επιπτώσεις στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ από τη μείωση της φορολογίας εταιρειών

Επιπτώσεις στα έσοδα του ΑΔΜΗΕ από τη μείωση της φορολογίας εταιρειών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα προς το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του ποσοστού απόδοσης ρυθμιζόμενων κεφαλαίων (WACC) αναμένεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς διαπιστώθηκε ότι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 24% έχει επίπτωση στα έσοδα και στην κερδοφορία της εταιρείας. Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γνωστοποιηθεί ήδη ανεπισήμως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι φόροι αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους για τον καθορισμό του WACC, βάσει του οποίου στη συνέχεια υπολογίζεται το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ, με απόφαση της ΡΑΕ, για τετραετή ρυθμιστική περίοδο. Για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο (2018-2021) η ΡΑΕ είχε εγκρίνει WACC 7% για το πρώτο έτος (2018), 6,9% για το 2019, 6,5% για το 2020 και 6,3% για το 2021. Ενώ με βάση τον κώδικα της ΡΑΕ η αναθεώρηση του WACC θα πρέπει να γίνει για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025, οι Κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ (State Grid) θέτουν πιεστικά θέμα έκτακτης αναθεώρησης για τη διετία 2020-2021 προκειμένου να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της εταιρείας. Σε περίπτωση, πάντως, που το αίτημα γίνει αποδεκτό και υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμιζόμενου εσόδου, θα ακολουθήσει και αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τελών χρήσης δικτύου του διαχειριστή, η οποία θα μεταφερθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος και στους καταναλωτές.

Οσον αφορά τις διασυνδέσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση των πόρων για τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους που έχουν επιλεγεί για τα τρία καλωδιακά τμήματα του έργου και συγκεκριμένα τις εταιρείες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ. Προς το τέλος της, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, οδεύει και η τεχνική αξιολόγηση για τους μετασχηματιστές και πιθανότατα να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για τους μετασχηματιστές, ώστε να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι η  έναρξη κατασκευής του έργου. Στον διαγωνισμό για τους μετασχηματιστές προσφορές έχουν υποβάλει οι TEΡΝΑ – Siemens και Mytilineos – General Electric – Nari.

Ο χρόνος για την αποπεράτωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής εκτιμάται σε τρία χρόνια, που σημαίνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 η «μεγάλη» διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, τα έργα, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, προχωρούν ομαλά και στον βαθμό που δεν θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.

Διευκρινίσεις από ΑΔΜΗΕ

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αύξησης των τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές υπέρ του Διαχειριστή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με την πάγια θέση του ΑΔΜΗΕ, είναι αναγκαίο να τηρείται η τετραετής ρυθμιστική περίοδος, η οποία επιτρέπει στην Εταιρεία και τους μετόχους της να προγραμματίζουν με ασφάλεια και σταθερότητα τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς της χώρας. Μέσω των επενδύσεων αυτών, υλοποιούνται οι νησιωτικές διασυνδέσεις οι οποίες θα μειώσουν την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή