Στα ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων στρέφονται οι κατασκευαστικές

Στα ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων στρέφονται οι κατασκευαστικές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ΣΔΙΤ κατασκευής και διαχείρισης κτιρίων, κυρίως σχολικών μονάδων και φοιτητικών εστιών, έχει στραφεί η προσοχή των περισσότερων κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς έχουν πυκνώσει οι σχετικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι μάλιστα είναι σημαντικού μεγέθους. Για παράδειγμα, τον προσεχή Μάιο δρομολογείται ακόμα ένα σημαντικό κτιριακό έργο ΣΔΙΤ. Ο λόγος, για την κατασκευή και διαχείριση 17 νέων σχολείων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 153,6 εκατ. ευρώ, με το ποσό που αφορά το κατασκευαστικό κόστος των κτιρίων να εκτιμάται ότι είναι περίπου το 50%-55% αυτού. Το υπόλοιπο αφορά τον εξοπλισμό τους και τη συντήρησή τους. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 27 χρόνια, εκ των οποίων τα πρώτα δύο θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο.

Συνολικά προβλέπονται τέσσερα νέα σχολεία στον Δήμο Παύλου Μελά (ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης), τρία στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Δημοτικό Πανοράματος), από δύο στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών (7ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Πεύκων) και Ωραιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο, 6ο Δημοτικό) και από ένα στους Δήμους Λαγκαδά (2ο Γυμνάσιο), Θέρμης (1ο ΓΕΛ), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (5ο Δημοτικό), Καλαμαριάς (Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) και Κατερίνης (Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο). Συνολικά ως προς το είδος των σχολείων δηλαδή, πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, πέντε δημοτικά, ένα ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα μουσικό γυμνάσιο-λύκειο (στην Κατερίνη).

Το εν λόγω έργο είναι έτοιμο να εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ και στη συνέχεια και από τη Διυπουργική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, οι συμβάσεις ΣΔΙΤ θεωρούνται εξαρχής στρατηγικές επενδύσεις με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να μοχλευθούν περισσότερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες προετοιμασίας κι έναρξης νέων επενδυτικών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΣΔΙΤ μπορούν να επωφελούνται από όλα τα πλεονεκτήματα, σε επίπεδο μείωσης της γραφειοκρατίας και αδειοδοτικής επιτάχυνσης, που έχουν και οι στρατηγικές επενδύσεις.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο έργο του είδους, που αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών ύψους 255 εκατ. ευρώ στην Κρήτη. Πρόκειται για έργο που «τρέχει» το Πανεπιστήμιο Κρήτης και αφορά την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων στις δύο υφιστάμενες πανεπιστημιουπόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου. Το έργο αναμένεται να διεκδικήσουν επτά εταιρείες και συγκεκριμένα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, προβλέπεται η κατασκευή 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 χρόνια. Οπως και σε άλλες αντίστοιχες συμβάσεις ΣΔΙΤ, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο ανάδοχος θα έχει την ευθύνη της συντήρησης και των επισκευών των σχετικών εγκαταστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει και το απαιτούμενο κίνητρο, προκειμένου η ποιότητα της κατασκευής να κινείται σε υψηλό επίπεδο, καθώς, με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγει πολλαπλάσια έξοδα στην πορεία των ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή