ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο Ιόνιο για κοιτάσματα η Energean

sto-ionio-gia-koitasmata-i-energean-2365864

Eίσοδο στο μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος διασφάλισε η Energean εξαγοράζοντας το μερίδιο της Total, η οποία εδώ και μήνες επιδίωκε την απεμπλοκή της από τη συγκεκριμένη περιοχή. Η Total συμμετείχε σε ποσοστό 50% στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2 του Ιονίου από κοινού με τα ΕΛΠΕ που κατέχουν το 25% και την Εdison που κατέχει επίσης ποσοστό 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τotal απευθύνθηκε πρώτα στους δύο συνεταίρους της, ΕΛΠΕ και Εdison, για τη μεταβίβαση της συμμετοχής της στο Ιόνιο, οι οποίοι όμως δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

Η Εnergean αξιολογώντας τις συνέργειες που παρουσιάζει το συγκεκριμένο οικόπεδο και με άλλες περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα (Ιωάννινα) αλλά και με αντίστοιχες στο Μαυροβούνιο και τις παραχωρήσεις της Εdison στην Ιταλία, αποδέχθηκε την πρόταση της γαλλικής εταιρείας. Χθες, η Εnergean ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας από τον διευθυντή της Total E&P Greece, Denis Lemarchal και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean Μαθιό Ρήγα, με την ολοκλήρωση της οποίας θα αποκτήσει το σύνολο του ποσοστού της Total στο μπλοκ 2 και θα καταστεί operator.

Οι εναπομείνασες καθαρές επενδυτικές δαπάνες της Energean στο πλαίσιο των ελάχιστων υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί είναι της τάξης των 0,5 εκατ. ευρώ. Αυτές περιλαμβάνουν την απόκτηση και επεξεργασία 1.800 χιλιομέτρων σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D), δηλαδή εργασίες οι οποίες η Energean εκτιμά ότι θα μειώσουν σημαντικά το ρίσκο ως προς τις εκτιμήσεις για τους δυνητικούς φυσικούς πόρους που περιέχει η συγκεκριμένη άδεια. Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της  Εnergean, έχουν εξακριβώσει ότι το μπλοκ 2 περιέχει ένα τμήμα ενός δυνητικά μεγάλου στόχου σε αντικλινική δομή στην οροφή της Ιουρασικής Απουλίας πλατφόρμας. Η δομή αυτή εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, στο οποίο είναι operator με ποσοστό 60% η Edison E&P, την εξαγορά της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει η Energean εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

H απόφαση της Total να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο μπλοκ συνδέεται με την αναδιάταξη του χαρτοφυλακίου της, αναφέρουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας ότι η γαλλική εταιρεία παραμένει και μάλιστα ως operator στις δύο πολλά υποσχόμενες περιοχής της Κρήτης μαζί με τα ΕΛΠΕ και την ΕxxonMobil.