Κωνσταντίνος Μαραγκός: Το μήνυμα είναι ότι η οικονομία μας «γύρισε σελίδα»

Κωνσταντίνος Μαραγκός: Το μήνυμα είναι ότι η οικονομία μας «γύρισε σελίδα»

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τον πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνο Μαραγκό, μίλησε η «Κ», ενόψει του German-Hellenic Economic Forum, που πραγματοποιείται στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο, με κεντρικούς ομιλητές την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Μετά το 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, είδαμε Γερμανούς επενδυτές να αναδιπλώνονται. Υπάρχει τάση επιστροφής τους; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις;

– Πάντα σε κρίσιμες περιόδους για μια οικονομία, θα υπάρχουν και επενδυτές που θα αναδιπλωθούν φοβούμενοι το υψηλό ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά οι γερμανικές εταιρείες παρέμειναν τοποθετημένες στην Ελλάδα πραγματοποιώντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 8,3 δισ. ευρώ, ή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας και απασχολώντας 29.000 εργαζόμενους. Η περίοδος που διανύουμε προσφέρεται για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων. Η Ελλάδα κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών με τα 10ετή ελληνικά ομόλογα να καταγράφουν διεθνώς τη μεγαλύτερη πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε –σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– σημαντική αύξηση επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 12ετίας. Οι ισχυρές οικονομίες, όπως της Γερμανίας, με την οποία, εξάλλου, οι διμερείς σχέσεις παραμένουν πολύ δυνατές, παρακολουθούν θετικά τις εξελίξεις αυτές. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στο Βερολίνο είναι ότι η ελληνική οικονομία «γύρισε σελίδα», ανακτώντας την εμπιστοσύνη για νέες επενδύσεις. Οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω άμεσα και σημαντικά δημιουργώντας συστηματικά ένα ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον.

– Ποιοι κίνδυνοι επηρεάζουν την επιφυλακτικότητα των Γερμανών επενδυτών; Υπάρχει πλέον η αίσθηση ενός ασφαλούς οικονομικού περιβάλλοντος, πρόσφορου για επενδύσεις;

– Κάθε επενδυτής και όχι μόνο ο Γερμανός, από τα πρώτα στοιχεία που σταθμίζει προκειμένου να τοποθετηθεί σε μια αγορά, είναι η εξασφάλιση ενός σταθερού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι η Ελλάδα, σήμερα, προσφέρει και τα δύο. Η οικονομία της έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κινείται αναπτυξιακά και η κυβέρνηση έχει περάσει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι στις κύριες προτεραιότητές της είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με τις επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες προσφέρει η Ελλάδα, ειδικότερα στον χώρο της πράσινης οικονομίας, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ανταπόκρισης των Γερμανών επενδυτών.

– Ποιοι είναι οι δυναμικότεροι τομείς για επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα από Γερμανούς επιχειρηματίες όσο και το αντίστροφο;

– Για τους Γερμανούς επενδυτές η Ελλάδα «κρύβει» ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η αγορά φαρμάκου, τα logistics, η διαχείριση απορριμμάτων, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή και οι υπηρεσίες. Για τους Ελληνες επενδυτές η Γερμανία προσφέρει ευκαιρίες κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, της τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων, καθώς και της διακίνησης νωπών προϊόντων.

– Εχετε αρνητικές μαρτυρίες από επενδύσεις είτε από Ελληνες είτε από Γερμανούς επενδυτές;

– Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα στο οποίο θα μπορούσα να αναφερθώ. Ωστόσο μια σειρά από ζητήματα τα οποία απασχολούν γενικότερα τους επενδυτές στην Ελλάδα είναι οι αργοί χρόνοι απόδοσης της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία, που συνήθως προκαλούν εμπόδια στη γρήγορη εκτέλεση μεγάλων επενδύσεων, ζητήματα που η κυβέρνηση έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την αντιμετώπισή τους. Η εξασφάλιση περισσότερων κινήτρων αποτελεί ένα ακόμη ζητούμενο για τους επενδυτές και χαίρομαι που η κυβέρνηση αφουγκράζεται την επενδυτική κοινότητα, σχεδιάζοντας την προώθηση φορολογικών, και όχι μόνο, μέτρων.

– Εχει ο τουρισμός περιθώρια μεγαλύτερης συνεργασίας και ανάπτυξης;

– Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα. Πέρυσι, τα τουριστικά έσοδα της χώρας από τους Γερμανούς τουρίστες έφθασαν περίπου τα 3 δισ. ευρώ, συμμετέχοντας με περίπου 17% στα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό, που ανήλθαν στα 18 δισ. ευρώ. Εκτιμώ ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, γνωρίζοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό του γερμανικού λαού απέναντι στον ελληνικό πολιτισμό, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνοντας την τουριστική περίοδο. Για παράδειγμα, ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις οι Γερμανοί εύποροι συνταξιούχοι να επιλέγουν ως βασικό τόπο διαμονής τους την Ελλάδα την περίοδο του φθινοπώρου έως την άνοιξη.   

– Μπορείτε να μας πείτε εν τάχει τις βασικότερες γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας, πέραν των Deutsche Telekom και Fraport;

– Θα ξεχώριζα στον ασφαλιστικό τομέα τις επενδύσεις της Allianz και ERGO, στο οργανωμένο λιανεμπόριο της Lidl, στον χώρο των τεχνολογιών της Bosch, στην αγορά φαρμάκου της Boehringer, στον τουρισμό της TUI και στον τομέα των νέων τεχνολογιών και πληροφορικής της P+I. Θα ήθελα ωστόσο να κάνω ειδική αναφορά στη γερμανική TeamViewer και στην πρόσφατη απόφαση που έλαβε να δημιουργήσει στα Ιωάννινα ένα R&D hub μέσω του οποίου θα εξάγεται από την Ελλάδα γερμανική τεχνολογία ανά τον κόσμο. Η συμφωνία αυτή έρχεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξάγει υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής διεθνώς. Εξάλλου προηγήθηκε η επένδυση του γερμανικού κολοσσού Daimler εξαγοράζοντας την Taxibeat, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες σε πολλές χώρες.

– Οι στόχοι της διοργάνωσης ποιοι είναι; Θα υπάρξει συνέχεια μετά το Φόρουμ; Τι μπορούμε να περιμένουμε;

– Στόχος του Φόρουμ είναι να φέρει πιο κοντά τους Ελληνες με τους Γερμανούς επενδυτές, όπως και να αναδείξει πεδία τα οποία προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και να περάσει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον ανακάμψει και αν κάτι αναζητεί, είναι να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης με τη στήριξη και των ξένων επενδύσεων, πολύ δε περισσότερο με επενδύσεις προερχόμενες από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που δεν είναι άλλη από τη γερμανική. Το Φόρουμ θέλουμε να λειτουργήσει ως ένα «think tank», ως μια «δεξαμενή σκέψης» που θα θέσει τις βάσεις για τη διερεύνηση νέων επενδυτικών ευκαιριών. Εκπροσωπώντας το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που από κοινού με την Κεντρική Ενωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων DIHK και την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας BDI έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης, επιθυμούμε να δοθεί συνέχεια στο Φόρουμ με ένα δεύτερο ανάλογο συνέδριο, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Ο πρώτος λόγος ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία, όπως και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, Αδωνι Γεωργιάδη και τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πέτερ Αλμάιερ, που έχουν πολιτικά την ευθύνη της διοργάνωσης. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ζήτημα που θα πρέπει να εξεταστεί μετά την 9η Μαρτίου, έχοντας πρώτα καταγράψει και αξιολογήσει τα συμπεράσματα του Ελληνογερμανικού Φόρουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή