Αυξάνονται οι μνηστήρες για τη MIG

Αυξάνονται οι μνηστήρες για τη MIG

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τέσσερις όμιλοι εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την εξαγορά των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς προς τη Marfin Investment Group (MIG), το ύψος των οποίων προσεγγίζει τα επίπεδα των 550 εκατομμυρίων ευρώ. Στους ήδη γνωστούς EMMA Capital και Comer Group έχει κατά πληροφορίες προστεθεί ένα ξένο ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο αλλά και άλλο σχήμα που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Πειραιώς φέρεται να εκτιμά πως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την έναρξη μιας πλειοδοτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για τα εν λογω δάνεια και πιθανόν οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν σύντομα. Τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα δάνεια της MIG αλλά και των εναλλακτικών μοντέλων που μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία έχει αναλάβει η UBS και τα μηνύματα που  έχει μεταφέρει στην τράπεζα είναι όπως προκύπτει ενθαρρυντικά. Η UBS φέρεται να έχει επικοινωνήσει με δεκάδες επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και την Oakhill, τη Farallon (που συζητούσε αναχρηματοδότηση στη MIG το φθινόπωρο) αλλά και τη Fortress, που έχουν ήδη εικόνα από τα οικονομικά και άλλα στοιχεία της MIG. Μάλιστα, η Fortress που υπήρξε μέχρι τα τέλη του 2019 πιστωτής της MIG και νωρίτερα της θυγατρικής της MIG, Attica Group, στο ρόστερ των επενδυτών που της εμπιστεύονται κεφάλαια προς διαχείριση έχει και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι. Το ποιοι τελικά θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε διαδικασία πώλησης των δανείων, και ακόμα περισσότερο ποιοι θα ανταποκριθούν με δεσμευτικές προτάσεις, μένει να φανεί, αλλά εκτιμάται όπως προαναφέρθηκε πως θα είναι τουλάχιστον τέσσερις.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με γνώμονα πάντοτε τη βελτιστοποίηση των συμφερόντων των μετόχων της όπως σημειώνεται αρμοδίως, εμφανίζεται να έχει λάβει τις σχετικές της αποφάσεις και να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία, αν και οι εξελίξεις με την επιδημία ενδέχεται να επηρεάσουν το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα διεθνώς και μαζί με αυτό και το timing για τη συναλλαγή με τα δάνεια της MIG. Είναι πάντως σαφές εδώ και μήνες πως αντιμετωπίζει τη MIG ως πιστωτής και όχι ως μέτοχος, παρά το γεγονός πως κατέχει και το 31,2% του μετοχικού της κεφαλαίου, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του οποίου όμως είναι στα επίπεδα των 30 εκατ.

Αλλά η επιλογή αυτού του μοντέλου απεμπλοκής της Πειραιώς από τη MIG εξηγείται και από έναν ακόμα, σημαντικό, λόγο: η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχει καταστήσει σαφή τη θέση της πως δεν επιθυμεί να δει τη θυγατρική της MIG, Attica Group, τη μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή να περνά στα χέρια κάποιου επενδυτή που θα μπορούσε να πωλήσει πλοία σε αγοραστή εθνικότητας που εγείρει ζητήματα εθνικού συμφέροντος.

Το ελκυστικό του δανεισμού ύψους 550 εκατομμυρίων της Πειραιώς προς τη MIG είναι το γεγονός πως έχει δομηθεί έτσι που φέρει ως εξασφαλίσεις το 72% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Group και το 92% της εταιρείας τροφίμων Vivartia. Ετσι ο αγοραστής των δανείων, τα μισά περίπου εκ των οποίων ωριμάζουν στα τέλη Ιουνίου φέτος, αποκτά τη δυνατότητα να ελέγξει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των δύο θυγατρικών αλλά και άλλων, μικρότερων, όπως η εταιρεία πληροφορικής Singular και η σερβική εταιρεία ακινήτων Robne Kuce Beograd.

Οι προβλέψεις

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως για τα 550 εκατομμύρια αυτά (μεταξύ των οποίων 142,5 που προέρχονται από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού προς τη Fortress) η Πειραιώς έχει λάβει προβλέψεις της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι το ελάχιστο τίμημα για την πώληση των 550 εκατ. εκτιμάται από τραπεζικές πηγές πως είναι τα επίπεδα των 450 εκατ. και από εκεί και πέρα ευελπιστείται πως η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να το ωθήσει υψηλότερα. Ειδικά εάν περιληφθεί και το 32% του μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν επενδυτικοί κύκλοι. Υπενθυμίζεται πως η Πειραιώς έχει λάβει ήδη μια πρόταση για 390 εκατομμύρια ευρώ από την Emma Capital. Είναι επίσης σαφές πως η κοινή ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει συνεννοηθεί με την ελληνική τράπεζα είτε την πώληση των δανείων είτε την εγγραφή περαιτέρω προβλέψεων. Επίσης, στα τέλη Οκτωβρίου έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο συμφωνίας αναχρηματοδότησης της MIG από την Πειραιώς (ομόλογο Fortress) προβλέφθηκε η παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής άλλων δανειακών υπολοίπων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι θυγατρικές

Εφόσον οι σχεδιασμοί της Πειραιώς ευοδωθούν και πουληθούν τα δάνειά της προς τη MIG σε επενδυτή, γεννιέται ένα νέο ζήτημα: πώς θα διασφαλιστεί τόσο η διατήρηση της ακτοπλοϊκής θυγατρικής της Attica Group σε ελληνικού ενδιαφέροντος συμφέροντα, όπως έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί η κυβέρνηση, όσο και πώς θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας σε αυτήν αλλά και στην άλλη θυγατρική τη Vivartia που ανέρχονται σε 7.000 άτομα. Η λύση για τη Vivartia είναι σχετικά απλή, αφού έχει ούτως ή άλλως εδώ την παραγωγική της βάση και δεν μπορεί να «μεταφερθεί». Για την Attica, όμως, τα πλοία της μπορούν να πουληθούν ή οι αποφάσεις των νέων μετόχων της να επηρεάσουν το έργο της, που περιλαμβάνει και «την εγγύηση της σύνδεσης της ηπειρωτικής με τη νησιωτική χώρα». Ετσι θεωρείται ισχυρό το ενδεχόμενο πως σε δεύτερη φάση, όποιος τελικά ελέγξει τη MIG μέσω της αγοράς των δανείων της Πειραιώς, προκειμένου να μη συγκρουστεί με την κυβέρνηση, να

επιλέξει να πωλήσει τις μετοχές της Attica Group μέσω του Χ.Α. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή