Απερρίφθη η αίτηση για ειδική διαχείριση του ομίλου Κυπριώτη

Απερρίφθη η αίτηση για ειδική διαχείριση του ομίλου Κυπριώτη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές στέλνει το Εφετείο Ρόδου τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη που ελέγχει συνολικά 1.483 δωμάτια στην Κω. Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει Eurobank και Πειραιώς κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κω υπέρ του επιχειρηματία Κώστα Κυπριώτη. Με εκείνη την απόφαση το Πρωτοδικείο είχε απορρίψει την αίτηση των τραπεζών να υπαχθεί ο όμιλος σε ειδική διαχείριση, προκειμένου να εκποιηθεί έναντι μη εξυπηρετούμενων οφειλών της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

Το Εφετείο, όπως και το Πρωτοδικείο έκριναν πως ο δανεισμός του είναι βιώσιμος δεδομένων των οικονομικών επιδόσεων των ξενοδοχείων και κατ’ ουσίαν παραπέμπουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί πως πέρυσι η Eurobank, η οποία όπως και η Πειραιώς έχει καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, ξεκίνησε διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστή για το δάνειο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ που της αναλογεί από το σύνολο του δανεισμού. Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η διαδικασία.

Ο όμιλος Κυπριώτη έχει πέντε ξενοδοχεία στην Κω. Τα δύο είναι πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τα άλλα τρία τεσσάρων αστέρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort. Κύκλοι κοντά στον επιχειρηματία εκτιμούν πως παρά την πολυετή νομική αντιπαράθεση, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μια προσέγγιση και τακτοποίηση των ανοιχτών θεμάτων.

Ηδη πέρυσι ο επικεφαλής του ομίλου Κυπριώτη υπέβαλε, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, πρόταση για την αποπληρωμή των δανείων του μέχρι του ποσού των 95 εκατ. ευρώ και ρύθμιση του υπολοίπου από κοινού με κοινοπρακτικό σχήμα ενός hotel operator από την Ισπανία με διεθνή παρουσία και ενός αμερικανικού private equity το οποίο φέρεται να είχε καταθέσει και proof of funds, δηλαδή αποδεικτικά διαθεσιμότητας των κεφαλαίων.

Η εν λόγω πρόταση που παρουσιάστηκε και στο Εφετείο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είχε υποβληθεί στις τράπεζες οι οποίες φέρονται να την απέρριψαν επικαλούμενες τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της.

Ομως νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως διατυπώθηκαν και έντονες επιφυλάξεις, εξαιτίας του γεγονότος πως ο δανειολήπτης έχει στραφεί νομικά κατά των φυσικών προσώπων που χειρίζονται την υπόθεση και ούτως η σχέση των δύο πλευρών έχει διαταραχθεί κρίσιμα. Στον δανεισμό συμμετέχει με μικρό ποσοστό και η Τράπεζα Αττικής.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει σταματήσει να καταβάλει από το 2017 έστω και τόκους, καθώς ισχυρίζεται πως η τελευταία πληρωμή του πιστώθηκε από τις τράπεζες έναντι δικαστικών εξόδων και όχι ως δόση. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν ήδη διαρραγεί από το 2016, όταν δεν προχώρησε η υπογραφή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού.

Με βάση όσα έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση του ομίλου Κυπριώτη το 2018, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 28 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. το 2015 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8 εκατ. από 5 εκατ. προ τριετίας. Περαιτέρω βελτίωση εκτιμάται πως σημειώθηκε κατά τη χρήση του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή