Αποπέμπονται οι επικεφαλής της φινλανδικής Nokia

Αποπέμπονται οι επικεφαλής της φινλανδικής Nokia

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζική ανανέωση επέρχεται μέχρι το τέλος του έτους στη διοίκηση της φινλανδικής Nokia με την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου Ραχέεβ Σούρι και του προέδρου της εταιρείας Ρίστο Σιιλάσμαα, καθώς η εταιρεία απέτυχε να κυριαρχήσει στην αγορά των δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Η Nokia ανακοίνωσε χθες ότι η θητεία του Σούρι θα λήξει στο τέλος του Αυγούστου και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο Πέκα Λούντμαρκ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ενεργειακής Fortum και έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Σούρι και ιδίως τα τελευταία τρίμηνα, η εταιρεία παρουσίασε απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα και έχασε το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής της. Κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αδυναμία της εταιρείας να ηγηθεί στην αγορά των δικτύων 5G, γεγονός που έχει δυσαρεστήσει τους επενδυτές της και έχει χαράξει πτωτική πορεία για την τιμή της μετοχής της.

Η Nokia υστερεί σε σχέση με τη σουηδική Ericsson, αλλά και σε σχέση με την κινεζική Huawei παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους συμμάχους του να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό από τα εθνικά τους δίκτυα. Ο Σούρι έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους επενδυτές να δείξουν υπομονή.

«Η περασμένη χρονιά ήταν κάτι λιγότερο από ευχάριστη για τη Nokia. Χρειαζόταν μία αλλαγή στην ηγεσία», όπως σχολίασε στους Financial Times ένας από τους επενδυτές της φινλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. «Δεν μπόρεσε να αποδώσει και να αυξήσει την αξία της εταιρείας, ιδίως στην περίοδο του 5G, αυτό δηλαδή που ήταν προσδοκώμενο»,  εξήγησε στο Bloomberg ο Κίμο Στένβαλ, αναλυτής στο OP Group στο Ελσίνκι.

Ενόψει των δυσκολιών, η Nokia έχει εξετάσει το ενδεχόμενο εκποίησης περιουσιακών της στοιχείων ή το σενάριο εξαγοράς, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Ωστόσο, ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι η Nokia δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους συζητήσεις, αλλά ενδέχεται να έρθουν στο τραπέζι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή