Επενδύσεις 150 εκατ. υλοποιεί η Noval στην αγορά ακινήτων

Επενδύσεις 150 εκατ. υλοποιεί η Noval στην αγορά ακινήτων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δεύτερο ισχυρότερο πόλο του κλάδου των ΑΕΕΑΠ (ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) αναδεικνύεται η Noval Property, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο από 41 ακίνητα συνολικής αξίας (στο τέλος του 2019) 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητα κάθε είδους, από υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων μέχρι εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πρώην βιομηχανικά κτίρια, συνολικής επιφάνειας 430.000 τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα είναι η Prodea, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Noval έχει σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της σε Αθήνα (River West) και Κόρινθο (Μare West), αλλά και για την ανάπτυξη εκτάσεων-φιλέτων στο κέντρο της Αθήνας, όπως με την περίπτωση του ακινήτου των 70 στρεμμάτων επί της Λ. Πειραιώς, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Με την ολοκλήρωση των εν λόγω επενδύσεων, ύψους της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν νέες προσθήκες μέσω απόκτησης νέων κτιρίων στο μεσοδιάστημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Noval Property, το 2019 συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας καθώς και του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens. Ειδικά ως προς τα εμπορικά κέντρα, επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West κατά επιπλέον 25.000 τ.μ. δομημένης επιφάνειας σε παρακείμενο οικόπεδο. Πρόκειται για επένδυση που θα προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει την απήχηση του River West ως προορισμού για τους καταναλωτές, μέσω της προσθήκης νέων καταστημάτων και πιθανώς και χρήσεων ψυχαγωγίας. Ηδη υφίστανται δύο προσύμφωνα για τη μίσθωση χώρων στο κτίριο από την αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας και τα καταστήματα Dekathlon. Αντιστοίχως, στο Mare West στην Κόρινθο έχει πλέον αναπτυχθεί ένα πρόσθετο ψυχαγωγικό πάρκο επιφάνειας 6.000 τ.μ., το οποίο φέρει την επωνυμία Athleisure και πρόσφατα έλαβε και την περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED for Core & Shell στο επίπεδο Gold.

Ανάλογη πιστοποίηση έλαβε και το νέο κτίριο γραφείων The Butterfly στο Χαλάνδρι, την ανακατασκευή του οποίου ολοκλήρωσε πέρυσι η Noval. Πρόκειται για ένα κτίριο 10.150 τ.μ. Επίσης, πέρυσι ολοκληρώθηκε και η ανάπτυξη του υπερσύγχρονου συγκροτήματος γραφείων The Orbit στη Λ. Κηφισίας, στο ύψος των Αμπελοκήπων. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας  40.000 τ.μ., το οποίο έλαβε ακόμα υψηλότερη περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Platinum) και μισθώνεται εν μέρει από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Beat, η οποία έχει ως απώτερο στόχο την προσέλκυση κι άλλων εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής στο συγκεκριμένο κτίριο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας πόλος έρευνας και τεχνολογίας.

Το πιο σημαντικό έργο της Noval τα επόμενα χρόνια θα είναι ασφαλώς η ανάπτυξη ιδιόκτητης έκτασης στον Ελαιώνα, επί της Λ. Πειραιώς 252. Πρόκειται για επένδυση 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort). Με βάση σχετική μελέτη της ARIS Architects SA (Α. Μητρόπουλος), στο ακίνητο σχεδιάζονται δύο ξενοδοχεία, ένα πάρκο άνω των 30 στρεμμάτων, παιδικές χαρές, μουσείο, κέντρο τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης, εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, αθλητικές υποδομές και ένα κέντρο αποκατάστασης. Οι χρήσεις πολιτισμού θα καλύπτουν πάνω από το 30% των δομημένων επιφανειών, ενώ οι τουριστικές υποδομές θα αφορούν το 45%. Συγκεκριμένα, το μουσείο και το κέντρο τεχνολογικής έρευνας θα στεγάζονται σε κτίσματα της τάξεως των 15.000-20.000 τ.μ., ενώ επιπλέον 25.000 τ.μ. θα αφορούν τα ξενοδοχεία. Η επένδυση έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων και προβλέπει τη δημιουργία 800 νέων θέσεων εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή