Περιορισμένη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιορισμένη άνοδος με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη νευρικότητα, η οποία οδήγησε σε αρκετά… σκαμπανεβάσματα τον Γενικό Δείκτη, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και δεν κατάφερε να κρατηθεί κοντά στα υψηλά ημέρας λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, διατήρησε τις 770 μονάδες και το θετικό πρόσημο. Η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα του Χ.Α. οδήγησε γρήγορα την αγορά στο +1,7%, ωστόσο η επιμονή των πωλητών απέναντι στις τράπεζες δεν έδωσε και πολλά περιθώρια για τη συνέχεια της συνεδρίασης. Η στήριξη από αρκετά blue chips, όπως ΟΛΘ (+6,62%), ΓΕΚ Τέρνα (+5,03%), ΕΧΑΕ (+3,72%), Τέρνα Ενεργειακή (+3,07%), Μυτιληναίος (+2,83%), ΟΠΑΠ (+2,28%) και Motor Oil (+2,23%), ήταν πάντως αρκετή (και σημαντική) ώστε να δώσει συνέχεια στην αντίδραση που ξεκίνησε στην αγορά την Τρίτη, μετά το ισχυρό sell-off της περασμένης εβδομάδας.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,55% στις 770,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,12 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,40% στις 1.952,41 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,14% στις 1.038,73 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης αποτέλεσε για μία ακόμη φορά τον αδύναμο κρίκο της αγοράς κλείνοντας με απώλειες 1,88% στις 627,81 μονάδες, με την Πειραιώς να κλείνει στο -3,24%, την Alpha Bank στο -2,97%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,56% και τη Eurobank στο 0,32%.

Το ράλι, πάντως, συνεχίστηκε στην αγορά ομολόγων, εν αναμονή και της απάντησης της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα, στις αναταραχές που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αναλυτές, στο «τραπέζι» της κεντρικής τράπεζας είναι η μείωση των επιτοκίων, οι αλλαγές στα προγράμματα TLTROs και ίσως η αύξηση των αγορών ενεργητικού στο QE. Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,2% με πτώση της τάξεως του 12%.

Οι αναλυτές γενικότερα εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει επιστρέψει η ηρεμία στις αγορές και πως όλα είναι ανοιχτά για το επόμενο διάστημα. Η μεταβλητότητα των αγορών αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Η επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% από τη Fed δεν κατάφερε να διατηρήσει τα θετικά πρόσημα στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στον κατευνασμό των πωλήσεων. «Παραμένουμε ιδιαιτέρως επιλεκτικοί στην ενίσχυση των θέσεών μας όσο εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας», όπως σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή