Νέοι δείκτες στο Χρηματιστήριο από τις 23 Μαρτίου

Νέοι δείκτες στο Χρηματιστήριο από τις 23 Μαρτίου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία νέων δεικτών και στην αναδιάρθρωση ορισμένων από τους υφιστάμενους προχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητάς τους αλλά και τη διασφάλιση πως θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις απαιτήσεις των επενδυτών, ενώ καταργήθηκαν κάποιοι που δεν καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του επενδυτικού κοινού. Στόχος είναι οι αλλαγές να αποτελέσουν την αφετηρία για δημιουργία νέων προϊόντων, διευρύνοντας τις επενδυτικές επιλογές.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές αφορούν: 1) Εφαρμογή μέγιστης συμμετοχής 10% στις μετοχές του δείκτη FTSE/Χ.Α. Large Cap, που ήταν και μια μακροχρόνια απαίτηση μεγάλης μερίδας χρηστών, 2) Παύση υπολογισμού του δείκτη FTSE/Χ.Α. διεθνούς δραστηριοποίησης λόγω της ύπαρξης σημαντικής αλληλοεπικάλυψης μεταξύ των δεικτών διεθνούς δραστηριοποίησης, 3) Παύση υπολογισμού του δείκτη FTSE/Χ.Α. Net Total Return καθώς κανένα προϊόν δεν είναι πλέον συνδεδεμένο με τον δείκτη, 4) Δημιουργία νέου δείκτη FTSE/Χ.Α. υψηλής μερισματικής απόδοσης, 5) Δημιουργία νέων δεικτών ΑΤΗΕΧ Select Plus και ΑTHEX Select και 6) Παύση υπολογισμού του δείκτη τιμών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης Χ.Α. λόγω της ύπαρξης σημαντικής αλληλοεπικάλυψης μετά τη δημιουργία των δεικτών ATHEX Select Plus και ATHEX Select.

Σε ό,τι αφορά τους νέους δείκτες, κίνητρο δημιουργίας του δείκτη υψηλής μερισματικής απόδοσης αποτελεί η εστίαση της επενδυτικής κοινότητας σε εταιρείες που συστηματικά επιβραβεύουν τους μετόχους με υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ταυτόχρονα ικανοποιούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια επενδυσιμότητας. Ο υπολογισμός του δείκτη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες. Οι 25 μετοχές που θα περιλαμβάνει είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, EΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Πλαστικά Κρήτης, Autohellas, ΕΧΑΕ, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intercontinental, Ελτον, Ελινόιλ, Paperpack, Γεν. Εμπορίου, ΕΛΒΕ, Βογιατζόγλου, Νάκας και Ανδρομέδα.

Επίσης, οι δύο νέοι δείκτες ATHEX Select Plus (θα περιλαμβάνει 20 μετοχές) και ATHEX Select (30 μετοχές) σχεδιάστηκαν προκειμένου να αναδείξουν εταιρείες που παρουσιάζουν έναν ελκυστικό συνδυασμό κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας. Η συγκέντρωση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε εταιρείες πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελεί ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο στο ελληνικό χρηματιστήριο, και η έμφαση που δίνεται στην παρακολούθηση αυτών των εταιρειών, επισκιάζει τη δραστηριότητα των υπολοίπων και αυτό οδήγησε στον νέο αυτό σχεδιασμό. Ο υπολογισμός των δύο δεικτών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή