«Βουτιά» 5,5% στο Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες

«Βουτιά» 5,5% στο Χρηματιστήριο, σε ελεύθερη πτώση οι τράπεζες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική για άλλη μία ημέρα ήταν η εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις και τη φυγή των επενδυτών να εκτινάσσουν τον τζίρο, τις τράπεζες να πραγματοποιούν ελεύθερη πτώση, τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά εννέα μηνών και την πλειοψηφία του ταμπλό να κλείνει στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο 11 μετοχές συνολικά έκλεισαν στα θετικά, 19 συνολικά τίτλοι του Χ.Α. σημείωσαν διψήφια ποσοστά πτώσης και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά, σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα σταματήσει η πτώση». Με την απουσία οποιασδήποτε ορατότητας για τις ακριβείς συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα στα οποία προχωρούν ή θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες είναι άγνωστο αν αρκούν, οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρες, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να βρίσκονται στα ύψη.

Παράλληλα, οι πωλητές επέστρεψαν και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται στο 1,27%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,50% στις 728,17 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 114,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 5,06% στις 1.853,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης βυθίστηκε κατά 7,43% στις 961,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε βουτιά της τάξης του 7,93% στις 578,05 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -10,45%, την Πειραιώς στο -8,04%, την Εθνική στο -6,87% και τη Eurobank στο -5,53%.

Το χθεσινό sell-off στο Χρηματιστήριο, μετά την ασθενή τεχνική αντίδραση μόλις δύο ημερών, επανέφερε ενισχυμένα τα αρνητικά σενάρια της αγοράς, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Οι λόγοι είναι εξωγενείς και ενδογενείς και δικαιολογούν την αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ είναι πλέον εμφανείς σε όλο και περισσότερους επενδυτές, ξένους και εγχώριους, θεσμικούς και ιδιώτες. Οι προφανείς χρηματιστηριακοί «εχθροί» (πέραν των γνωστών παθογενειών του Χ.Α., όπως η ρηχότητα και ο έλεγχός του σχεδόν αποκλειστικά από ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια) που ενισχύονται είναι, όπως σημειώνει, η δραματική κλιμάκωση του μεταναστευτικού και η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία αναμένεται να αυξήσει την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του ασθενούς από την Ηλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή