Νέα σύμβαση για την «Ελλάκτωρ» στη Ρουμανία

Νέα σύμβαση για την «Ελλάκτωρ» στη Ρουμανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη αντεπίθεση πέρασε χθες η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ» προκειμένου να καταστείλει τη διαρκή φημολογία σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας και να αποφύγει μια νέα γενικευμένη έξοδο μικροεπενδυτών, μέσω μαζικών πωλήσεων. «Οπλο» της, πέραν των δηλώσεων διάψευσης, αποτέλεσε και η υπογραφή μιας νέας, λίαν σημαντικής σύμβασης. Ο λόγος για το έργο κατασκευής σιδηροδρομικού έργου προϋπολογισμού 627 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία, με την «Ακτωρ» να συμμετέχει ως μέλος κοινοπραξίας με ποσοστό της τάξεως του 30%. Εν ολίγοις, η συνεισφορά του εν λόγω έργου στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα είναι της τάξεως των 188 εκατ. ευρώ. Συνολικά δε, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, ο όμιλος έχει αναλάβει νέα έργα στη Ρουμανία, συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η εισηγμένη σημείωσε με έμφαση την απορία της για τα τεκταινόμενα, καθώς την ίδια ημέρα που υπογραφόταν η σύμβαση στο Βουκουρέστι, δηλαδή την Πέμπτη, η μετοχή της «Ελλάκτωρ» κατέγραψε πτώση κατά 30% στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,825 ευρώ, ως αποτέλεσμα μαζικών πωλήσεων, κυρίως από ιδιώτες μικρομετόχους. Πάντως, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μετά και την αναλυτική ενημέρωση της διοίκησης για το νέο έργο και τις προοπτικές της εταιρείας, φαίνεται πως υπήρξε μια θετική αντίδραση από την αγορά, με τις απώλειες να περιορίζονται σημαντικά κατά 4,48% σε 0,788 ευρώ/μετοχή. Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 4,04%, πέφτοντας κάτω από το όριο των 700 μονάδων.

Σημειωτέον ότι η εισηγμένη παρείχε χθες αναλυτικές απαντήσεις σε κάθε φήμη που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα, ως προς τις φήμες για την απώλεια της εμπιστοσύνης χρηματοδότριας εταιρείας προς το σχήμα Pemanoaro Limited (ελέγχεται από κοινού από τους βασικούς μετόχους, δηλαδή τους αδελφούς Καλλιτσάντση) και δήθεν αξιώσεων για λήψη πρόσθετων εγγυήσεων, υπήρξε κοινή απάντηση από τους κ. Αναστάσιο και Δημήτρη Καλλιτσάνση. Σε αυτή σημειώνεται ότι «από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε την πρότασή μας στους μετόχους της “Ελλάκτωρ” και ζητήσαμε τη ψήφο εμπιστοσύνης της γενικής συνέλευσης προς ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, κάναμε λόγο για ένα μεγάλο σε μέγεθος και πολύπλοκο σε υλοποίηση έργο που θα απαιτήσει και ανάλογο χρόνο. Την αντίληψη αυτή συμμερίζεται και η χρηματοδότρια της Pemanoaro Limited που στήριξε εξαρχής το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που παρουσιάσαμε, και η οποία επιβεβαίωσε και σήμερα την αμέριστη υποστήριξή της στις προσπάθειές μας, διαψεύδοντας ταυτόχρονα κατηγορηματικά κι όλες τις φήμες που διακινούνται περί δήθεν απόσυρσης της εμπιστοσύνης της προς τα πρόσωπά μας».

Οσον αφορά τις δήθεν μαζικές απολύσεις, η εισηγμένη ενημέρωσε ότι τον Φεβρουάριο αποχώρησαν 15 εργαζόμενοι από τον όμιλο, εκ των οποίων οι δύο στο πλαίσιο συνταξιοδότησης. Παράλληλα, δηλώσεις έκαναν τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γ. Προβόπουλος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ» Αλέξανδρος Εξάρχου, που επανέλαβαν τη δέσμευσή τους απέναντι στον όμιλο και ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους.

Πέραν των έργων στη Ρουμανία, η εταιρεία είναι ο ένας εκ των δύο βασικών διεκδικητών για το έργο της νέας γραμμής 4 του Μετρό, προϋπολογισμού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με τις προσφυγές που θα κρίνουν και τον τελικό νικητή να προβλέπεται να εκδικαστούν στις 16 Μαρτίου στο ΣτΕ. Επίσης, σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της εταιρείας, η σύμβαση για την ανάληψη της εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για τα επόμενα 40 χρόνια θα υπογραφεί στο τέλος Μαρτίου.

Σημειωτέον ότι η διοίκηση της «Ελλάκτωρ» έχει οργανώσει τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου, στις 18.00 για την παροχή τυχόν διευκρινίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή