Με σύμμαχο τη γερμανική RWE η επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ

Με σύμμαχο τη γερμανική RWE η επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνεργασία με τη γερμανική RWE,  μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ΑΠΕ, προχωρεί η ΔΕΗ τόσο για την ανάπτυξη του φιλόδοξου σχεδίου που έχει καταρτίσει για την επέκτασή της στις ΑΠΕ  όσο και για την υλοποίηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν χθες στο Βερολίνο μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας (ΜοU) για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ  στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της RWE  βρίσκεται το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου  ισχύος 2,5 γιγαβάτ στις εκτάσεις ορυχείων της στην Πτολεμαΐδα αλλά και η μετατροπή κάποιων λιγνιτικών μονάδων στην ίδια περιοχή σε μονάδες με καύση βιομάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη που ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας για τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028. Τις φιλοδοξίες της γερμανικής  εταιρείας για την ελληνική αγορά ΑΠΕ περιέγραψε με τις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της  RWE κ. Rolf Marin Schmitz: «Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκουμε να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο ξεκάθαρος στόχος της RWE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία», είπε.

Η  RWE  διαθέτει συνολικό χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW εγκατεστημένης ισχύος. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την E.ON, η εγκατεστημένη ισχύς της RWE από ανανεώσιμες πηγές θα είναι μεγαλύτερη από 9 GW. Η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω αυτή τη θέση επενδύοντας έως και 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.  Προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση, η RWE επενδύει σε καινοτόμα έργα όπως μονάδες αποθήκευσης θερμότητας, παραγωγή και χρήση υδρογόνου. Ο όμιλος απασχολεί συνολικά περίπου 20.000 άτομα παγκοσμίως.

Η συμφωνία δίνει στη ΔΕΗ όσο και στη RWE  τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, αλλά και να εκμεταλλευθούν τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ, ο οποίος πρόκειται να πρωταγωνιστήσει τις επόμενες δεκαετίες στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.  Τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας παρουσίασαν στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας και στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ του Βερολίνου, ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς και η γ.γ. Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Μιλώντας για τις ΑΠΕ ο κ.  Θωμάς εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις εκκρεμείς άδειες και αμέσως μετά νέοι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα, είτε σε συμπράξεις με νέες εταιρείες. Η κ. Σδούκου εστίασε στον πυλώνα της ενεργειακής αποδοτικότητας τον οποίο χαρακτήρισε κοιμώμενο γίγαντα, καθώς θα κινητοποιήσει επενδύσεις σε όλους τους τομείς και δη στον κατασκευαστικό, στις μεταφορές και στη βιομηχανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή