Ανοδος 5,93% στο Χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση της Δευτέρας

Ανοδος 5,93% στο Χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση της Δευτέρας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίδραση με κέρδη κοντά στο 6% σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με «οδηγό» το ράλι στις τράπεζες το οποίο ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 13%, μετά το ισχυρό σφυροκόπημα της Δευτέρας, χάρη στην ανάκαμψη που σημείωναν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατά τη διάρκεια της ελληνικής συνεδρίασης, τα κέρδη στην τιμή του πετρελαίου και το θετικό άνοιγμα στη Wall Street. Πάντως, ο τζίρος κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα ανέμενε κανείς σε μία συνεδρίαση – απάντηση ενός ισχυρού sell-off, και σίγουρα χαμηλότερα από εκείνα των πτωτικών συνεδριάσεων των τελευταίων 11 χρηματιστηριακών ημερών.

Το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στην αγορά, με το χτύπημα που έχουν δεχθεί οι αποτιμήσεις και οι κεφαλαιοποιήσεις να μην μπορεί να καλυφθεί από μία αναλαμπή. Επίσης, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως η μεταβλητότητα είναι στα ύψη και αυτό σημαίνει πως έχουμε δρόμο μπροστά μας πριν από την ομαλοποίηση, ειδικά τη στιγμή που η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ραγδαία και οι ανησυχίες για την οικονομία εντείνονται. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,93% στις 628,25 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως στις 645,06 μονάδες και στο 8,77% και ο τζίρος ανήλθε στα 106,99 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,64% στις 1.603,02 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 5,26% στις 815,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άλμα 11,95% στις 470,45 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 13,81%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +11,20%, την Eurobank στο +13,43% και την Πειραιώς στο +3,73%. Από τα υπόλοιπα blue chips με διψήφια κέρδη έκλεισε η Lamda Development (+15,58%), η Βιοχάλκο (+10,05%), η Σαράντης (+15,43%), η ΓΕΚ Τέρνα (+15%), η ΔΕΗ (+10%), η ΕΧΑΕ (+13,33%) και η Motor Oil (+11,02%).

Στο καίριο ερώτημα εάν το sell-off έχει δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες, οι αναλυτές επισημαίνουν πως αν και δεν μπορεί να ορίσει κανείς πότε θα επανέλθει η ηρεμία, σίγουρα για εκείνα τα χαρτοφυλάκια που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι σε πολύ υποτιμημένα επίπεδα.

Οπως σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, παρόλο που οι προβλέψεις για έναν τοπικό πυθμένα παραμένουν επισφαλείς, οι αποτιμήσεις προσφέρουν πλέον ένα περιθώριο ασφαλείας για ένα χειρότερο σενάριο για την οικονομία. Βέβαια όχι για το χείριστο. Οπως τονίζει ωστόσο, «η ορατότητα παραμένει χαμηλή και η μεταβλητότητα θα είναι σταθερά αυξημένη, αλλά στα τρέχοντα επίπεδα εξετάζουμε ξεκάθαρα ενίσχυση των θέσεών μας, ειδικότερα σε περισσότερους αμυντικούς τίτλους εξ αντικειμένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή