Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ντιλ σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ντιλ σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, απαιτείται και η αλλαγή κουλτούρας και η στροφή προς την καινοτομία μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό σημείωσε ο Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδας, στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – Οραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με την ενεργή συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Ο CEO της PwC μίλησε για σταδιακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και ανάπτυξης, σε συνέχεια της δεκαετούς οικονομικής ύφεσης. Στόχος του φόρουμ ήταν η πρόκληση δημόσιου διαλόγου και η εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων έχοντας ως αφετηρία την υφιστάμενη σταθεροποίηση των ρυθμών της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία διεθνών επενδυτικών ευκαιριών. «Η νέα εποχή που διαμορφώνεται απαιτεί τον εναρμονισμό με τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπου η βιωσιμότητα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τους βασικούς φορείς ανάπτυξης. Η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και η υλοποίηση δράσεων που εντάσσονται στο Green Deal δημιουργούν πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις και στρατηγική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο Μ. Ψάλτης.

Ωστόσο, η μεταστροφή της οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο έχει και ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις, οι οποίες απαιτούν τον κατάλληλο σχεδιασμό για την αντιμετώπισή τους. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη δεν αρκεί μονάχα η χάραξη των κατάλληλων πολιτικών και κινήτρων. Απαιτείται και η συνολική στροφή της χώρας προς την καινοτομία μέσω της απελευθέρωσης της δημιουργικότητας και της πρωτοβουλίας του ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε στην ομιλία του. Προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε απαραίτητο ένα «μεγάλο ελληνικό deal σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που θα ωθήσει την προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας της χώρας». Επιπλέον, ο νέος κόσμος που διαμορφώνεται από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας (megatrends) «απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό όλων μας και την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling)», υπογράμμισε.

Με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να επιδιώξει η χώρα να επιτύχει άμεσα την επαναστατική καινοτομία που θα αλλάξει τα δεδομένα, εκτίμησε ο επικεφαλής της PwC Ελλάδας: «Το μεγάλο αυτό εγχείρημα πρέπει να βασιστεί σε σταθερά βήματα, που να ενθαρρύνουν την καινοτομία όπως η δημιουργία πλατφορμών συνεργασίας, π.χ. μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για upskilling των εργαζομένων, συνεργασίες ελληνικών επιχειρήσεων ή φορέων με ξένες εταιρείες για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κ.ο.κ.». Η PwC στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης της έχει δεσμευθεί να επενδύσει σημαντικά κονδύλια στο upskilling του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η PwC Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπόνησης μελετών που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και παροχής δωρεάν υπηρεσιών upskilling στους εργαζομένους που επηρεάζονται από τη μετάβαση της χώρας στο νέο οικονομικό μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή