Εσοδα 131 εκατ. ευρώ αναμένει εντός του 2020 η Εγνατία Οδός

Εσοδα 131 εκατ. ευρώ αναμένει εντός του 2020 η Εγνατία Οδός

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση εσόδων προβλέπει ο προϋπολογισμός της Εγνατίας Οδού για το 2020. Ειδικότερα, τα έσοδα αναμένονται σε 131 εκατ. ευρώ, από περίπου 101,6 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί το 2019. Αν ο προϋπολογισμός του 2019 έχει επιτευχθεί, τότε τα έσοδα της εταιρείας θα είναι αυξημένα κατά 28,9%, ενισχυμένα σημαντικά, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των καταβαλλόμενων διοδίων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικά στοιχεία του 2019, αλλά ούτε και του 2018. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε, και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, είναι του 2017. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, το 2017 ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης ήταν 69,1 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν ο προϋπολογισμός των εσόδων του 2020 επιτευχθεί, τότε μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία θα έχει σχεδόν διπλασιάσει τα ετήσια έσοδά της. Η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην επιχορήγηση της λειτουργίας της επιχείρησης από το ελληνικό Δημόσιο. Για φέτος η επιχορήγηση θα ανέλθει σε 72 εκατ. ευρώ, αντί 148 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι και 106 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018.

Μεγάλη μείωση έχει επέλθει επίσης στο προσωπικό της εταιρείας, το οποίο φέτος έχει περιοριστεί σε 183 εργαζομένους, έναντι 242 εργαζομένων που ήταν το 2019 και 243 το 2018. Το προσωπικό άρχισε να αποχωρεί μαζικά προς άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα φοβούμενο την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης. Η μείωση προσωπικού αντικατοπτρίζεται και στη μισθοδοσία της επιχείρησης, που από 8 εκατ. ευρώ πέρυσι, φέτος υπολογίζεται σε 5,4 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2020 δείχνει ακόμη ότι η εταιρεία στο τέλος του 2018 είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 289 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις ύψους 338 εκατ. ευρώ –κυρίως από δημόσιους φορείς– και υποχρεώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Χθες η Εγνατία Οδός ανακοίνωσε ότι κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου εκτελούνται διάφορες εργασίες κατασκευής πλευρικών και μετωπικών σταθμών διοδίων και ότι έχει θέσει σε εφαρμογή προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, κατασκευάζονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων με αποκλεισμό της κυκλοφορίας στους κόμβους Ανατ. Σιάτιστας, Χαλάστρας, Προφήτη, Βρασνών – Ασπροβάλτας, Ελευθερούπολης, Αγίου Ανδρέα, Βαφέικων, ΒΙΠΕ Κομοτηνής και χωρίς αποκλεισμό της κυκλοφορίας στους κόμβους Παναγίας, Βαγιοχωρίου, Γαληψού / Ορφανίου, Μουσθένης και Μέστης. Επίσης, κατασκευάζονται οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων Σιάτιστας και Αρδανίου, ενώ στον κάθετο άξονα Α1 «Α/Κ Αξιού – Εύζωνοι» προχωρούν οι πλευρικοί σταθμοί διοδίων στον κόμβο Πολυκάστρου. Συνολικά κατασκευάζονται 14 πλευρικοί σταθμοί διοδίων και δύο μετωπικοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή