Νέα πρόταση για τη Forthnet από το βρετανικό fund Duet

Νέα πρόταση για τη Forthnet από το βρετανικό fund Duet

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά της Forthnet αναμένεται να καταθέσει ενδεχομένως και σήμερα στις πιστώτριες τράπεζες η Duet Private Equity μετά την απόσυρση χθες, και επισήμως, από τη διαδικασία πώλησης των δανείων της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, της Alter Ego συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η πρόταση της Duet Private Equity είναι παρεμφερούς αρχιτεκτονικής με αυτήν της Alter Ego αλλά με τίμημα ελαφρώς υψηλότερο από τα 41 εκατομμύρια της πλευράς Μαρινάκη. Ειδικότερα φέρεται πως θα προβλέπει την αγορά του συνόλου του χρέους της Forthnet που είναι της τάξης των 310 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και στα οποία περιλαμβάνεται μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή να ελέγξει έως και το 40% σχεδόν του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εξάσκησής του.

Παράλληλα θα προβλέπει συμφωνία απόκτησης και των μετοχών που ελέγχουν σήμερα οι τράπεζες υπό όρους και σε δεύτερο χρόνο. Οι λεπτομέρειες της πρότασης μένει να οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση με τις τράπεζες εφόσον η πρόταση της Duet «περπατήσει». Στόχος τόσο των τραπεζών όσο και της Duet είναι να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συναλλαγής το συντομότερο δυνατόν, με ορισμένες πλευρές να μιλούν για δυνατότητα οικονομικού κλεισίματος ακόμα και εντός τριών εβδομάδων. Το ενδιαφέρον της Duet, που έχει αποκαλύψει η «Κ» από τον Ιανουάριο όπως και την αποστασιοποίηση της Alter Ego, είχε εκδηλωθεί και τότε αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της περιόδου αποκλειστικότητας που είχε δοθεί, με αλλεπάλληλες παρατάσεις, στην Alter Ego. Η χθεσινή επιστολή της πλευράς Μαρινάκη προς τις τράπεζες με την οποία απέσυρε το ενδιαφέρον της, επικαλούμενη διαφορές με κάποιους εκ των όρων που έθεταν στη συναλλαγή ορισμένες εξ αυτών, άνοιξε τον δρόμο για την εκ νέου είσοδό της. Υπενθυμίζεται πως οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet ελέγχουν και το 35% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01%, Alpha 7,69% και Attica 3%).

Οι τρέχουσες εξελίξεις αποτελούν το τελευταίο επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών, που άρχισε στα μέσα του 2016, για την πώληση της Forthnet. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και εκτός του δανεισμού έχει σημαντικές υποχρεώσεις προς προμηθευτές. Πριν από την εμφάνιση του ομίλου Μαρινάκη στα τέλη του περσινού καλοκαιριού, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού (ΑΝΤ1) καθώς είχαν de facto αποσυρθεί οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas οι οποίες και επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά του ομίλου Κυριακού έληγε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός, και τελικά κρίθηκε από τις τράπεζες άκαρπη. Η πλευρά του ομίλου Κυριακού φέρεται να είχε συνδέσει την προσφορά της με σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών όρων (conditionalities) και οι τράπεζες φαίνεται πως εκτίμησαν ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και η παράταση των συζητήσεων απειλούσε τα σχετικά χρονοδιαγράμματά τους. Λίγο πριν είχαν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση και οι Vodafone και Wind. Τότε εμφανίστηκε η Alter Ego που χθες τελικά αποσύρθηκε.

Ο όμιλος της Duet Group είναι ένα βρετανικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τον Henry Gabay. Αποτελεί όμιλο επενδύσεων χαρτοφυλακίου με θυγατρικές πολλές εταιρείες-διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity που εμπλέκεται στη διαδικασία με τη Forthnet, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και την Hill Street Limited. Και όπως προκύπτει από τις προτάσεις της για Praxia και Forthnet επιδιώκει να κτίσει θέση στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή