Εκ νέου στο τραπέζι η πρόταση της Callian για τη Folli Follie

Εκ νέου στο τραπέζι η πρόταση της Callian για τη Folli Follie

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του καναδικού επενδυτικού fund Callian Capital, το οποίο έχει καταθέσει πρόταση να εξαγοράσει τις απαιτήσεις των ομολογιούχων της Folli Follie και έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με την εταιρεία, συνοδευόμενος από έναν εκ των επενδυτών του και τον εν Ελλάδι εκπρόσωπό τους συναντήθηκε σε γεύμα εργασίας με δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Ο ένας ήταν μάλιστα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Ιωαννίδης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη, ή καλύτερα η στασιμότητα, της εκτέλεσης της σύμβασης χρηματοδότησης της Folli Follie από την Callian και τους συνεταίρους της, που οι δύο πλευρές υπέγραψαν τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση, η Callian και επενδυτές, μεταξύ των οποίων κινεζικός όμιλος, θα χρηματοδοτήσουν τη Folli Follie με κεφάλαια από 60 έως και 90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν σε κλάσμα της αξίας τους οι απαιτήσεις των ομολογιούχων που έχουν δανείσει τη Folli Follie με περίπου 450 εκατ. ευρώ και να παράσχει ρευστότητα για τη λειτουργία της μέχρι την ανάταξή της. Η εν λόγω σύμβαση δεν εκτελείται, ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της Callian, προσθέτοντας πως έχουν καταθέσει proof of funds.

Η ύπαρξη των εγγυητικών αυτών επιστολών της Callian επιβεβαιώνεται και από πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες εκτιμούν πως η πρόταση αυτή θα μπορούσε να προχωρήσει. Εξάλλου, η Callian εκτιμά πως η δική της πρόταση μπορεί να «τρέξει» παράλληλα με τη διαδικασία της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, η οποία βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από τη γενική συνέλευση των πιστωτών. Αυτή η δεύτερη πρόταση είναι που οδηγεί στο άρθρο 106 και από εκεί στην επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο. Προϋποθέτει όμως την απελευθέρωση των ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως συμμετοχές της Folli Follie, σε μεγάλο ξένο όμιλο από την ελληνική δικαιοσύνη. Κάτι που κανείς δεν μπορεί

να προεξοφλήσει.

Από την Callian ισχυρίζονται πως έχουν βρει επαρκείς εξασφαλίσεις για τα χρήματα που προτίθενται να επενδύσουν. Θεωρούν όμως πως ο χρόνος παρέρχεται χωρίς αποτέλεσμα, με εξαίρεση ίσως το γεγονός πως κατά τους ίδιους ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων έχει ήδη έλθει σε επαφή μαζί τους, αναζητώντας πληροφορίες για την προσφορά και το ύψος του ανταλλάγματος που είναι διατεθειμένοι να δώσουν. Απλή αναγωγή των 90 εκατ. στο χρέος των 450 εκατ. δείχνει μια τιμή στο 20% της ονομαστικής αξίας, λένε στην αγορά αλλά στην πραγματικότητα το προσφερόμενο από την Callian τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο, αφού στα 90 εκατ. εκτιμάται πως περιλαμβάνεται και ενδιάμεση χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης.

Ωστόσο, λίγες μόνον ημέρες μετά το γεύμα με την Callian, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Folli Follie ήλθε σε έντονη αντιπαράθεση με τρία από τα νέα μέλη που, όπως και αυτόν, έχει διορίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα την παραίτησή τους. Ο λόγος δεν ήταν η Callian για την οποία λίγα έχουν γίνει εδώ και εβδομάδες, καθώς φαίνεται πως πολλοί ανησυχούν, χωρίς όμως αποδείξεις, μήπως αποτελεί «δούρειο ίππο» του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για την εξαγορά των χρεών. Ο λόγος ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Ειδικότερα, φέρεται να αναζητεί κάποιο μοντέλο με το οποίο θα περιορίζεται περαιτέρω η συμμετοχή του κατηγορούμενου για σειρά σοβαρότατων αδικημάτων Δημήτρη Κουτσολιούτσου στο μετοχικό κεφάλαιο του διαδόχου σχήματος. Πλην όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για αυτόν άλλα και για όλους τους μετόχους συμπεριλαμβανομένης της Fosun και της Fidelity, σημειώνουν νομικές πηγές. Και κάπου εκεί ήρθαν οι τρεις παραιτήσεις που αφήνουν το Δ.Σ. με 8 μέλη και μια κακή εντύπωση προς τα έξω, αφού έρχονται λίγες εβδομάδες μόλις μετά την τοποθέτησή τους.

Εν τω μεταξύ όμως κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν τον βασικό μέτοχο Δ. Κουτσολιούτσο να ετοιμάζεται με επιστολή του στο Δ.Σ. να ζητήσει σύγκληση νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης για την επίλυση αυτών και άλλων θεμάτων της εταιρείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή