Συμφωνία εξαγοράς 4 ακινήτων της «Σκλαβενίτης»

Συμφωνία εξαγοράς 4 ακινήτων της «Σκλαβενίτης»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική κίνηση εξαγοράς τεσσάρων ακινήτων της αλυσίδας λιανεμπορίου «Σκλαβενίτης» ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες η Eurobank. Πρόκειται για μια συμφωνία αξίας 117 εκατ. ευρώ, η οποία είχε αρχικά συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο, από την τότε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, λίγο πριν προχωρήσει η διαδικασία της συγχώνευσής της με τον όμιλο Eurobank. Τότε είχε υπογραφεί δεσμευτικό προσύμφωνο, το οποίο ενεργοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Δύο από τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται στην Αθήνα και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για σημαντικά κτίρια, συνολικής επιφάνειας 90.000 τ.μ., αποτελούμενα από χώρους κύριας χρήσης καθώς και υπόγειους βοηθητικούς χώρους, και είναι πλήρως εκμισθωμένα στον όμιλο Σκλαβενίτη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται η καταβολή επιπλέον 2,1 εκατ. ευρώ, μετά την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας και εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η απόδοση της επένδυσης βρίσκεται πλησίον του 9%.

Η Grivalia Properties

Υπενθυμίζεται πως μετά και τη συγχώνευσή της με την Grivalia Properties, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019, η Eurobank είναι σήμερα ιδιοκτήτρια ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας άνω των 2,1 δισ. ευρώ και στόχος είναι η βέλτιστη διαχείριση και ανάπτυξή του, αντλώντας την απαιτούμενη εξειδίκευση και εμπειρία μέσω της συνεργασίας της τράπεζας με την Grivalia Management Company. Ηδη, τους τελευταίους μήνες, εκτός από την ολοκλήρωση της παραπάνω συναλλαγής, η Eurobank έχει προχωρήσει και σε πρόσθετες εξαγορές ακινήτων με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα πρόσφατα αποκτήθηκαν σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι επιφάνειας 45.000 τ.μ. στην περιοχή της Ελευσίνας, ένα κατάστημα 2.000 τ.μ. που μισθώνει η αλυσίδα H&M στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης κι ένα ακόμα κατάστημα 1.700 τ.μ. στην οδό Ερμού στην Αθήνα (συμβολή με οδό Διομείας). Οπως αναφέρουν στελέχη της διοίκησης της Grivalia, στόχος είναι η διαρκής ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου της Eurobank τα επόμενα δύο χρόνια. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι πιθανοί τρόποι, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθεί η υπεραξία που θα έχει δημιουργηθεί, π.χ. μέσω της σύστασης ΑΕΕΑΠ, ή κάποιου άλλου μοντέλου αξιοποίησης.

Σημαντικές επενδύσεις

Παράλληλα, η Grivalia έχει σχεδιάσει και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2022, προκειμένου, αφενός μεν να μεγιστοποιήσει την αξία του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αλλά και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά. Η πιο σημαντική εξ αυτών είναι το εμβληματικό έργο της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», με το τελικό προϊόν (δηλαδή τα υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ.) να περνά σταδιακά υπό τον έλεγχο της Eurobank, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υφίσταται με την κοινοπραξία Dimand Real Estate-ΕBRD. Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου περιλαμβάνει την ανακατασκευή του κτιρίου γραφείων, που στο παρελθόν στεγαζόταν η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (επίσης σε συνεργασία με τον όμιλο ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate), έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές φθινόπωρο. Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται επίσης έργα ανακατασκευής ενός συγκροτήματος γραφείων 25.000 τ.μ. στον Αλιμο, το οποίο στο παρελθόν ήταν εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων, αλλά κι ενός κτιρίου γραφείων 4.000 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή