Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η «Καράτζη»

Εκτός Χρηματιστηρίου οδεύει η «Καράτζη»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η εταιρεία ΑΝΤΚΑΡ για την απόκτηση του 15,37% της «Καράτζη», που δραστηριοποιείται στους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης από τον Αντώνη Καράτζη, που ελέγχει κατά 100% την ΑΝΤΚΑΡ, του ποσοστού 38,4% που κατείχε η –αδελφή του– Μαρία Καράτζη στην εταιρεία. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό συμμετοχής του διαμορφώθηκε σε 84,63% και συνεπώς απαιτείται η διαδικασία της υποβολής δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο 15,37% της εισηγμένης, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά. Το τίμημα έχει οριστεί στα 10 ευρώ ανά μετοχή και είναι περίπου 20% υψηλότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή πριν από την πρόταση και κατά 25% του μέσου όρου του τελευταίου εξαμήνου. Ας σημειωθεί ότι η Μαρία Καράτζη, που αποχωρεί από την εταιρεία, μετά τη διάθεση του ποσοστού της (38,4%) προς 8,42 ευρώ, πρόκειται να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στον τουρισμό με την υλοποίηση νέων επενδύσεων, όταν βέβαια η κρίση που έχει προκαλέσει ο COVID-19 τεθεί υπό έλεγχο.

Στο διά ταύτα της διαδικασίας, η διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης θα είναι τέσσερις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή τις 14 Απριλίου. Θα ακολουθήσει, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, η διαγραφή των μετοχών της «Καράτζη» από το Χρηματιστήριο, ενώ ενδέχεται η ΑΝΤΚΑΡ να προχωρήσει στην απορρόφηση της «Καράτζη». Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης διαμορφώνεται σε 146,7 εκατ. ευρώ.

Επέκταση

Η εισηγμένη ελέγχει στη Χερσόνησο Ηρακλείου δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, το Nana Beach και το Nana Princess, ενώ κατέχει ηγετική θέση, παγκοσμίως, στον κλάδο της κατασκευής υλικών διχτυών, με παρουσία σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, όπου διαθέτει εργοστάσιο με δυναμικότητα παραγωγής άνω των 25.000 τόνων, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία. Ο όμιλος ελέγχει κατά 100% τη γερμανική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ειδών συσκευασίας Mesh Pack, κατά 90% την ισπανική Croppy Solutions (υλικά συσκευασίας) και κατά 50% τη βρετανική Zeus Packaging Agri Ltd. Δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχοντας σε λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλλονιά και Ηράκλειο, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και την έξοδο από το Χρηματιστήριο, η «Καράτζη» επιδιώκει να ενισχύει την εμπορική παρουσία της, να εστιάσει στην έρευνα και ανάπτυξη και να προχωρήσει σε επενδύσεις, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η εισηγμένη εμφάνισε αυξημένο κατά 36,8% κύκλο εργασιών, σε 107,6 εκατ. ευρώ από 78,6 εκατ. ευρώ, με την άνοδο να αποδίδεται στις ενισχυμένες εισπράξεις από τον κλάδο ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της συνεισφοράς κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του νέου ξενοδοχείου Nana Princess, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 12,4 εκατ. ευρώ, από περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία του ομίλου διαμορφώθηκε σε 5,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή