Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η TUI, αναστέλλει όλα τα ταξίδια έως τις 27 Μαρτίου

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η TUI, αναστέλλει όλα τα ταξίδια έως τις 27 Μαρτίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η TUI ανέστειλε χθες τα ταξίδια της μέχρι τις 27 Μαρτίου, καθώς η γερμανική κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες της χώρας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών να αποφεύγουν «τα μη αναγκαία ταξίδια εκτός Γερμανίας». Η αναστολή ισχύει κατ’ αρχήν έως τις 27 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, που φέρνει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο στην ελληνική αγορά.

«Επικεντρωνόμαστε τώρα στην επιστροφή των πελατών μας στις πατρίδες τους μετά την απόφαση της Ισπανίας να κλείσει τα πάντα», είπε στην «Κ» πηγή της εταιρείας υπό τον τον όρο της ανωνυμίας. Ο Μάρεκ Αντρισακ, επικεφαλής της διοίκησης της γερμανικής εταιρείας, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία «βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ουδέποτε έχουμε αντιμετωπίσει».

Η εταιρεία θα διεκδικήσει οικονομική ενίσχυση από τη γερμανική κυβέρνηση για να καταφέρει να κερδίσει χρόνο μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης. Η ρευστότητά της είναι καλή με 1,4 δισ. ευρώ στα ταμεία της, αλλά η πρόβλεψη για τον φετινό χρόνο (είχε γίνει τον Φεβρουάριο) ανακλήθηκε. Μια πηγή της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν λιμάνια για να στείλουμε τα καράβια, ούτε αεροδρόμια να στείλουμε τα αεροπλάνα μας». Σύμφωνα με τη δεύτερη κρατική γερμανική τηλεόραση, η επιχείρηση ανακάλεσε τα κρουαζιερόπλοιά της από την Ασία.

Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για περικοπή των ωρών εργασίας με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών (σ.σ. που ίσως στη Γερμανία συμπληρωθούν από κρατικά χρήματα κατά το πρότυπο των πληρωμών της κρίσης του 2008).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο Αννόβερο όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της TUI κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα. Οι κρατήσεις για τη σεζόν ήταν αυξημένες σε διψήφιο ποσοστό –πηγές μιλούν για 12%– και η συντριπτική πλειονότητα αυτών των κρατήσεων δεν έχει ακυρωθεί. «Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του lockdown στην Ευρώπη», είπε στην «Κ» πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Τις ίδιες εκτιμήσεις κάνουν και παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς, που θεωρούν ότι οι προορισμοί πόλης (Citybreak) και οι πολύ μικροί προορισμοί (π.χ. στην Ηπειρο, στη Μάνη και στο Πήλιο) που έχουν νωρίς κρατήσεις θα υποστούν σοβαρές ζημίες. Αντίθετα τα resorts «έχουν ακόμα καιρό να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, αλλά όχι για πολύ. Αν η κρίση επεκταθεί χρονικά και μετά το Πάσχα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σημείωνε: «Ο στόχος πρέπει να είναι πώς θα περιορίσουμε τις απώλειες και πώς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο σενάριο μιας ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή