Επιβράδυνση στη μείωση των κόκκινων δανείων

Επιβράδυνση στη μείωση των κόκκινων δανείων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές καθυστερήσεις στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού, των σοβαρών αναταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και της επιδείνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Γενικότερα, όπως αναφέρει, αναμένονται μεγάλες πιέσεις στα έσοδα, στην κερδοφορία και στην ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ κάποιες τράπεζες θα αναγκαστούν να ζητήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την DBR, οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων πρόκειται να ανασταλούν και, ειδικότερα, αναμένει ότι οι ιταλικές και οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν περισσότερο. Ωστόσο και οι τράπεζες στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, οι οποίες πραγματοποίησαν τιτλοποιήσεις το 2019, αναμένεται να δεχτούν και αυτές τριγμούς.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακοινώσει σημαντικούς όγκους τιτλοποιήσεων για το επόμενο διάστημα, η DBRS προειδοποιεί πως πρόκειται να δουν σοβαρές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα αυτών των συναλλαγών. Ωστόσο, εκτιμά πως καθώς για ορισμένα τμήματα αυτών των τιτλοποιήσεων υπάρχουν ήδη δεσμευτικές συμφωνίες με επενδυτές και σε καθορισμένες ημερομηνίες, ο κίνδυνος εκτέλεσης θα είναι χαμηλότερος.

Οπως σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές, η πώληση τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη από την τρέχουσα κρίση λόγω κορωνοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα που επιδιώκεται να δοθεί στη διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων. Αυτό εξηγεί και τις ισχυρές ρευστοποιήσεις που έχουν δεχτεί οι μετοχές τους το τελευταίο διάστημα, καθώς η κρίση χτυπάει τη διάθεση των επενδυτικών κεφαλαίων να επενδύσουν σε μια συγκυρία αυξημένου ρίσκου.

Γενικότερα, στο τρέχον περιβάλλον, η DBRS αναμένει ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα κινηθεί φέτος χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, καθώς η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων αναμένεται να αυξηθεί και ο νέος δανεισμός θα επιβραδυνθεί, ενώ θα επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες. Ετσι, η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής διαταραχής που προκαλεί ο κορωνοϊός, ωστόσο ο βαθμός αυτού του αρνητικού αντίκτυπου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι είναι προς το παρόν αβέβαιοι.

Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού, επισημαίνει, παίρνει χρόνο να υλοποιηθεί μετά το ξεκίνημα της επιβράδυνσης της οικονομίας και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα επίπεδα των εταιρικών χρεοκοπιών, η αύξηση της ανεργίας και η συρρίκνωση του ΑΕΠ. Οι επιπτώσεις στις καθυστερήσεις πληρωμών δανείων είναι αβέβαιες, ωστόσο τα κόστη απομείωσης των NPES πιθανόν να αυξηθούν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες οικονομικές προβλέψεις και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Πάντως, όπως σημειώνει ο οίκος, τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα προφέρουν κάποια ανακούφιση, αν και δημιουργούν επίσης προκλήσεις (π.χ. χαμηλότερα επιτόκια).

Οπως καταλήγει ο οίκος, αν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι κατά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 –με ισχυρότερα κεφάλαια, ρευστότητα και χρηματοοικονομικά προφίλ– ωστόσο, αν συνεχιστεί η αναταραχή στις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες θα χρειαστεί να ζητήσουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για να καλύψουν τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του 2020 και να αναβάλουν τις εκδόσεις χρέους, καθώς η χρηματοδότηση από τις αγορές θα είναι πολύ ακριβή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή