Συνεδρίαση… ασανσέρ και άνοδος κατά 1,56% στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση… ασανσέρ και άνοδος κατά 1,56% στο Χρηματιστήριο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασανσέρ θύμισε η πορεία του Γενικού Δείκτη στη χθεσινή συνεδρίαση, με τη μεταβλητότητα να βρίσκεται στα ύψη και την αγορά να κινείται με εύρος διακύμανσης άνω του 6%, από το +3,63% και πάνω από τις 500 μονάδες που βρέθηκε στο άνοιγμα έως το -3% στα χαμηλά ημέρας. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών το Χ.Α. κινούνταν σε αρνητικά εδάφη, μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, μετά και την ισχυρή άνοδο της Wall Street στο άνοιγμα, ενεργοποιήθηκαν κάποια χαρτοφυλάκια ωθώντας έτσι την αγορά στα θετικά λίγο πριν από το κλείσιμο. Οι μετοχές των περισσότερων τραπεζών συνέχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τις αποτιμήσεις τους να εξαϋλώνονται περαιτέρω. Η ανοδική αντίδραση από πολλά blues chips, αλλά και τίτλους των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, βοήθησε την αγορά να αποφύγει άλλη μία «μαύρη» ημέρα παρά το ισχυρό sell-off στα ελληνικά ομόλογα που έστειλε την απόδοση του 10ετούς στο 3,5%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,56% στις 491,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 99,32 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.189,45 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άλμα 4,06% στις 699,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,91% στις 307,25 μονάδες, με την Alpha Bank στο -12,6%, την Eurobank στο -10,53%, την Εθνική στο +7,53% και την Πειραιώς στο -0,6%.

Παράγοντας της αγοράς σχολιάζει πως οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδεκατιστεί. Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου είναι πλησίον των 3,5 δισ. ευρώ και σχεδόν 20% κάτω και από τα ιστορικά χαμηλά της εποχής των capital controls, όταν πριν από μόλις ένα μήνα η Eurobank είχε μόνη της κεφαλαιοποίηση πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζουν οι αναλυτές, πάντως, η ψυχολογία της αγοράς είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι, παρά τα ανοδικά «διαλείμματα».

Με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας θα «μεταδοθεί» από το α΄ και το β΄ τρίμηνο, και πιθανολογώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν για τις επόμενες εβδομάδες, οι αγορές βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες αβεβαιότητας, μεταβλητότητας και ιδιαίτερα χαμηλό βαθμό ορατότητας, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Παρά τη χθεσινή (ήπια) αντίδραση, η υποτιμητική υπερβολή στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται, με τον τραπεζικό δείκτη να είναι σε καθημερινή βάση ο αρνητικός πρωταγωνιστής καθώς, αντί του σεναρίου απομείωσης των παλιών κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων, ανακύπτει το ενδεχόμενο δημιουργίας μια νέας γενιάς NPEs. Ο Γενικός Δείκτης, όπως παρατηρεί, καταγράφει επιδόσεις ανάλογες εκείνων του Ιουνίου 2012, όταν ο κίνδυνος του Grexit ήταν στο ζενίθ, οδηγώντας τη σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ κάτω και από το 20%, ενώ το σύνολο των δεικτοβαρών τίτλων καταγράφει απώλειες πάνω από 50% από την αρχή του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή