Σφήνα της BC Partners στην Duet για τον έλεγχο της Forthnet

Σφήνα της BC Partners στην Duet για τον έλεγχο της Forthnet

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρόταση για την εξαγορά των δανείων της Forthnet έλαβαν την Παρασκευή οι πιστώτριες τράπεζες. Μετά το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο Duet Private Equity, το οποίο ανέμενε μέχρι χθες επιστολή από τις τράπεζες για έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, η σερβική τηλεπικοινωνιακή εταιρία United Group έβαλε στο τραπέζι ανάλογου ύψους και αρχιτεκτονικής πρόταση.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Duet είναι στα επίπεδα των 41 εκατομμυρίων ευρώ για την εξαγορά δανείων της τάξης των 310 εκατομμυρίων ευρώ περίπου της Forthnet , στα οποία περιλαμβάνεται μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή να ελέγξει έως και το 40% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εξάσκησής του.

Η United Group είναι όμιλος με παρουσία σε επτά χώρες της ανατολικής Ευρώπης και δραστηριότητες στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, την συνδρομητική τηλεόραση και το internet. Μόλις πέρυσι εξαγοράστηκε από όχημα συμφερόντων της BC Partners, του μεγαλύτερου δηλαδή ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου.

Επικεφαλής της BC Partners, η οποία είχε καταθέσει στα τέλη του 2019 και πρόταση για την εξαγορά της Wind σε μια διαδικασία που de facto ματαιώθηκε, είναι ο Νίκος Σταθόπουλος. Ο Έλληνας fund manager, που διακρίθηκε τον Δεκέμβριο ως ένας από τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ευρωπαϊκές αγορές, σε δηλώσεις του στην «Κ» στα τέλη του 2019 έχει τονίσει πως το ενδιαφέρον της BCP για την Ελλάδα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η United Group που εξαγοράστηκε πέρυσι σε μια συναλλαγή αξίας 2,568 δισεκατομμυρίων ευρώ, απέκτησε εσχάτως και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιο της BC Partners βρίσκεται και η κροατική Tele2 πάλι υπό την ομπρέλα της United. Μαζί με τις παραπάνω τηλεπικοινωνιακές στα Βαλκάνια, η BC Partners κατέχει συνολικά στην Ευρώπη θέσεις σε 15 ομίλους σε επτά χώρες, ενώ έχει άλλες τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Η διελκυστίνδα μεταξύ Duet Private Equity και BC Partners έρχεται μετά την απόσυρση από την διαδικασία εξαγοράς της Forthnet της Alter Ego συμφερόντων του ομίλου Μαρινάκη. Το επίσημο ενδιαφέρον της Duet για την Forthnet προς τις τράπεζες είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο αλλά οι συζητήσεις δεν προχώρησαν εξαιτίας της περιόδου αποκλειστικότητας που είχε δοθεί στην Alter Ego. Η επιστολή της Alter Ego προς τις τράπεζες στις 11 Μαρτίου με την οποία απέσυρε το ενδιαφέρον της έφερε στο προσκήνιο την Duet. Τώρα όμως εμφανίζεται ως «σφήνα» η, κατά πολύ μεγαλύτερη σε κεφάλαια υπο διαχείριση, BC Partners. Και μάλιστα, όπως εξηγούν πηγές της «Κ», με όχημα την United Group η οποία «ως τηλεπικοινωνιακή είναι στρατηγικός και όχι χρηματοοικονομικός επενδυτής που μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη δέσμευση στην ελληνική εταιρεία». Είναι επίσης σαφές πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Forthnet εν μέσω πανδημίας μαρτυρά την πεποίθηση των υποψηφίων πως οι προοπτικές του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών ενισχύονται.

Πάντως η προσπάθεια απεμπλοκής των τραπεζών από την Forthnet έχει λάβει ήδη χαρακτήρα… πολυετούς σήριαλ που ξεκίνησε το 2016. Οι τράπεζες, πριν την εμφάνιση της Alter Ego, βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind που έληξε άκαρπες . Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά Κυριακού έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός, και τελικά απορρίφτηκε. Ακολούθησε η Alter Ego, η Duet και τώρα η BC Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή