Εννέα ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εννέα ισχυροί ενεργειακοί όμιλοι διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών ομίλων και ισχυρά ονόματα διεθνών εταιρειών του κλάδου παίρνουν θέση για τη διεκδίκηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εκπληξη αποτελεί η συμμαχία της Motor Oil με τη ΔΕΗ, ενώ από κοινού, όπως αναμενόταν, προσήλθαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τα ΕΛΠΕ και η Edison, αλλά όχι με όχημα την Elpedison μέσω της οποίας δραστηριοποιούνται από κοινού στον τομέα του ηλεκτρισμού και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που έληξε χθες, συμμετείχαν συνολικά εννέα ενδιαφερόμενοι. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσαν οι όμιλοι Κοπελούζου (μέσω της CC Gas LIMITED), Mυτιληναίου,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Mότορ Οϊλ και ΔΕΗ και η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της Edison. Aπό ξένες εταιρείες, εκδήλωση ενδιαφέροντος εξέφρασε η Shell, η οποία μόλις προ διετίας αποσύρθηκε από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα πουλώντας στη ΔΕΠΑ το μερίδιο που κατείχε στην ΕΠΑ Αττικής, η MET Holding, με παρουσία στην αγορά φυσικού αερίου σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, η Vitol, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως, που είχε εμφανισθεί και στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, και η Power Globe Qatar, ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding, ιδιωτικής εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης έργων παραγωγής από φυσικό αέριο, LNG και ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στην Αφρική.

Το ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και χαρακτηρίστηκε δικαίως από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη «μια εξαιρετικά θετική είδηση. Μια αχτίδα φωτός για την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καταιγίδα». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η πραγματική εικόνα για το επενδυτικό ενδιαφέρον θα διαμορφωθεί στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Το επενδυτικό τοπίο μέχρι τότε παραμένει ρευστό. Εκτίμηση αρμόδιων παραγόντων είναι ότι μέχρι την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών θα προκύψουν νέες συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων ή και διεύρυνση των υφιστάμενων, όπως για παράδειγμα έγινε στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, όπου αρχικά τέσσερις υποψήφιοι συνενώθηκαν και κατέβηκαν σε μία κοινοπραξία στην τελική κούρσα. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις, όταν φτάσει εκείνη η ώρα, θα αξιολογήσουν και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα εντός και εκτός της χώρας, όπως διαμορφώνεται από την αβεβαιότητα του κορωνοϊού.

Σε αυτή τη φάση, μεγάλη έκπληξη για την αγορά προκάλεσε η κοινή κάθοδος των Μότορ Οϊλ – ΔΕΗ. Μια οψιόν που κατέχει η ΔΕΗ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 30% φαίνεται να βρίσκεται πίσω από αυτή τη συνεργασία, πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος των δύο εταιρειών για την αγορά του φυσικού αερίου. Η συνεργασία των δύο εταιρειών, εφόσον και εάν ευοδωθεί, εκτιμάται από αρμόδιους κύκλους ότι θα δώσει και μια θετική διέξοδο σε πιθανή εμπλοκή του διαγωνισμού, αν η ΔΕΗ προβάλλει το δικαίωμά της για την απόκτηση μεριδίου στη ΔΕΠΑ, κάτι το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ αμφισβητεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται από προηγούμενη απόφαση διοικητικού συμβουλίου για την άσκηση της οψιόν που κατέχει στη ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για τη ΔΕΠΑ είναι διπλό. Αφενός ως ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, ως μέτοχος θα παίρνει πίσω αποδόσεις από τα μερίσματα, και αφετέρου, ως μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου, θα διασφαλίσει σημαντικά οφέλη από τις μακροχρόνιες συμβάσεις της ΔΕΠΑ με διεθνείς προμηθευτές. Η Mότορ Οϊλ, εξάλλου, ενδιαφέρεται κυρίως για την ΕΠΑ Αττικής και η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ από κοινού με τη ΔΕΗ αφήνει το περιθώριο για μια «μοιρασιά» του χαρτοφυλακίου λιανικής – χονδρικής σε μελλοντικό χρόνο. Η συμμετοχή της ΔΕΗ στην κοινή εταιρεία με τη Mότορ Οϊλ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μειοψηφική και μάλιστα πολύ κάτω από 49%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή