Στον αέρα είναι η διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG

Στον αέρα είναι η διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη ενδέχεται να αποδειχθεί η διαδικασία πώλησης των δανείων της Πειραιώς προς την MIG ονομαστικής αξίας της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Από τους τουλάχιστον πέντε υποψήφιους επενδυτές μόνον ένας υπέβαλε πρόταση το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία που είχαν θέσει οι σύμβουλοι της Πειραιώς, UBS και Euroxx.Η εν λόγω διαδικασία ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μέρος των δανείων αυτών είναι μετατρέψιμο ομολογιακό που φέρει ως εξασφαλίσεις την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της καθεμιά από τις θυγατρικές της MIG μεταξύ των οποίων και δύο εκ των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων της Vivartia και της Attika Group που απασχολούν πολλές χιλιάδες εργαζομένων. Οποιος αποκτήσει τα δάνεια αυτά της Πειραιώς αποκτά ουσιαστικά τον έλεγχο και των επιχειρήσεων αυτών. Στη διαδικασία αυτή ενεπλάκησαν, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμιά, η Emma Capital, το Comer Group, η Oakhill, η Farallon (που συζητούσε αναχρηματοδότηση της MIG το φθινόπωρο) και η Fortress (που έχει επίσης εικόνα από τα οικονομικά και άλλα στοιχεία της MIG, αφού μέχρι τα τέλη του 2019 ήταν πιστωτής της MIG και νωρίτερα της θυγατρικής της, Attica Group).

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον το Comer Group υπέβαλε πρόταση, η οποία πέραν του ύψους του «κουρέματος» που περιλαμβάνει, έχει προϋποθέσεις (conditionalities) που συνδέονται με αιρεσιμότητες (μελλοντικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική επίδοση της MIG και των θυγατρικών της).Υπο αυτό το πρίσμα, πηγές σε γνώση των σεναρίων που επεξεργάζεται η Πειραιώς θεωρούν ότι «η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά νεκρή, παρά τις όποιες συζητήσεις ξεκινήσουν ή δεν ξεκινήσουν με την Comer».

Εντύπωση προκάλεσε σε ορισμένους και η αποχή της Emma Capital από την υποβολή προφοράς, καθώς εφέρετο ως ένας εκ των βέβαιων διεκδικητών. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως η Emma απέστειλε επιστολή προς την Πειραιώς και τους συμβούλους της, στην οποία ανέφερε πως θα υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, ενώ είχαν αναρτηθεί στο VDR τα οικονομικά στοιχεία της Vivartia και της Attica για το 2019. Κάτι που βεβαίως δεν έχει συμβεί, καθώς οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τις ετήσιες οικονομικές τους καταστάσεις. Οι άλλοι υποψήφιοι φέρονται ως απόντες εξαιτίας της ευρύτερης κατάρρευσης των διεθνών αγορών και της πλήρους αποστροφής των επενδυτών από κάθε ρίσκο.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, η Πειραιώς καλείται εντός των επομένων τριών μηνών να βρει λύση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της MIG. Το ζήτημα συνδέεται με την αναχρηματοδότηση της MIG το φθινόπωρο. Στα τέλη Οκτωβρίου έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο συμφωνίας αναχρηματοδότησης της MIG από την Πειραιώς (ομόλογο Fortress) προβλέφθηκε η παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής άλλων δανειακών υπολοίπων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Η ημερομηνία αυτή προσδιορίζει λίγο πολύ και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα επιχειρηθεί να κλείσει το ζήτημα η Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή