Ισχυρή άνοδος με ώθηση από ΕΚΤ στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος με ώθηση από ΕΚΤ στο Χρηματιστήριο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ώθηση από την ΕΚΤ, καθώς και το ισχυρό άνοιγμα της Wall Street – παρά τα ιδιαίτερα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας με εκτόξευση ρεκόρ των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σημαντικά κέρδη και πάνω από τις 570 μονάδες, με πρωταγωνίστριες τις τραπεζικές μετοχές.

Η κίνηση-ματ της ΕΚΤ, με το διοικητικό της συμβούλιο να εγκρίνει την άρση των ορίων που έχει η κεντρική τράπεζα στις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το ξεκίνημα του νέου έκτακτου «QE Πανδημίας» χθες και τις πρώτες αγορές ελληνικών ομολόγων στις οποίες προχώρησε, βοήθησαν σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος όχι μόνο της αγοράς ομολόγων, η οποία κατέγραψε εντυπωσιακό ράλι, αλλά και της Λεωφόρου Αθηνών.

Το +18% που σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης αποτελεί μία ισχυρή στήριξη στην εικόνα της ελληνικής αγοράς, καθώς η βύθισή του σε ιστορικά χαμηλά τις προηγούμενες ημέρες είχε στείλει τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τετραετίας. Πλέον, από τις 17 Μαρτίου και τις 470 μονάδες, το Χ.Α. έχει ανακάμψει κατά 22%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,78% στις 573,35 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτασε τις 577,45 μονάδες με +4,53% και ο τζίρος ανήλθε στα 93,45 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,18%, στις 1.388,21 μονάδες, ενώ στο +1,84% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 776,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 17,84% στις 351,13 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +14,87%, την Εθνική Τράπεζα στο +18,92%, τη Eurobank στο +22,22% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +12,62%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη ανάλυσή της η Wood, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές τράπεζες, είχε σημειώσει πως καθώς το κόστος κινδύνου αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 0,8% με 1%, όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να διπλασιάσουν τις προβλέψεις τους χωρίς να οδηγηθούν σε ζημίες.

Από τα υπόλοιπα blue chips ξεχώρισαν οι Jumbo στο +8,84%, η Aegean στο +7,93%, ο ΟΠΑΠ στο +7,60%, η ΔΕΗ στο +7,72%, η ΓΕΚ Τέρνα στο +7,20%, η ΕΧΑΕ στο +6,73%, η Βιοχάλκο στο +6,14% και η Lamda Development στο +5,75%.

Χρειάστηκε ένας μήνας και κάτι, και 350 μονάδες πτώσης, για να δώσει η τεχνική ανάλυση αγοραστικό ημερήσιο σήμα για την ελληνική αγορά, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η πτώση που βιώσαμε ήρθε από ένα απρόβλεπτο γεγονός και είδαμε την πιο γρήγορη και μεγάλη πτώση από ποτέ παγκοσμίως, σημειώνει χαρακτηριστικά. Δεν είμαστε στο 1929 και οι αγορές έχουν εργαλεία για να διορθώσουν καταστάσεις, αλλά ακόμα και αν μπαίνουμε σε ύφεση παγκοσμίως για χρόνια (δύσκολο), η αγορά θα διορθώσει αυτή την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος με τους επενδυτές να σκέφτονται πιο λογικά το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή