«Φρένο» στην Blueground λόγω κάθετης πτώσης των εσόδων από ενοίκια

«Φρένο» στην Blueground λόγω κάθετης πτώσης των εσόδων από ενοίκια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποδέσμευση του 25% του προσωπικού της, ή 130 εργαζομένων προχώρησε προ ολίγων ημερών η ελληνική νεοφυής εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων της από ενοίκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος των εργαζομένων απολύθηκε, ενώ σε άλλους έχει επιβληθεί αναστολή συμβάσεων εργασίας. Στην περίπτωση όλων των εν Ελλάδι εργαζομένων ισχύει το δεύτερο. Στην Ελλάδα η εταιρεία απασχολεί 250 εργαζομένους, ενώ πριν από την πρόσφατη κρίση, είχε σκοπό να προχωρήσει σε πάνω από 100 νέες προσλήψεις έως το τέλος του 2020.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος, Αλεξ Χατζηελευθερίου, εκτός από τη μείωση του κόστους λειτουργίας και ασφαλώς του εργασιακού κόστους, μέσω των παραπάνω περικοπών θέσεων, η εταιρεία έχει επίσης αναστείλει κάθε νέα πρόσληψη, ενώ έχει διακόψει και κάθε σχέδιο ανάπτυξης και επέκτασης των δραστηριοτήτων της είτε σε υφιστάμενες πόλεις είτε σε νέες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρις ότου φτάσει στην απόφαση αυτή, η εταιρεία είχε εφαρμόσει πολιτικές διατήρησης πελατών, προχωρώντας σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις των τιμών ενοικίασης που προσέφερε, ή επιχειρώντας να προσελκύσει νέους, εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες (κυρίως σε χώρες του εξωτερικού), π.χ. ανθρώπων που εργάζονται στον νοσηλευτικό τομέα και χρειάζονται κάποιο προσωρινό κατάλυμα για τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μην εκθέσουν τους οικείους τους στον κορωνοϊό. Ωστόσο, το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο, που δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία τα παραπάνω μέτρα.

Πριν από τη ραγδαία και απότομη επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία, η Blueground είχε καταγράψει αλματώδη ανάπτυξη, έχοντας φτάσει μάλιστα στο σημείο να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ενοικιαστές ακινήτων στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία νοικιάζει πάνω από 700 υψηλής ποιότητας διαμερίσματα στην πρωτεύουσα, ενώ ο στόχος της ήταν να φτάσει τα 1.000 μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Blueground δραστηριοποιείται στην εκμίσθωση επιπλωμένων κατοικιών. Αφού έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για τη μίσθωση των ακινήτων τους, προχωρεί στην επίπλωση και στον εξοπλισμό τους, ώστε να τα μετατρέψει σε χώρους υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Στη συνέχεια, τα υπενοικιάζει σε στελέχη εταιρειών για ένα μήνα, ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Μέχρι τώρα, η Blueground έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 300 εταιρείες.

Ιδρύθηκε το 2013 στην Αθήνα και σήμερα έχει παρουσία σε 12 πόλεις σε όλο τον κόσμο με περισσότερα από 3.500 επιπλωμένα διαμερίσματα.

Η ανάπτυξή της είναι ανάλογη μιας νεοφυούς εταιρείας, καθώς επιτυγχάνει τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2017 ο συνολικός αριθμός των υπό εκμετάλλευση ακινήτων δεν ξεπερνούσε τα 700.

To 2019 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία, καθώς ολοκλήρωσε δύο γύρους χρηματοδότησης, φτάνοντας τα 71 εκατ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης από την ίδρυσή της το 2013 μέχρι σήμερα, ενώ πλέον έχει ξεπεράσει και το 1 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Τα νέα κεφάλαια της Blueground είχαν προέλθει από επενδυτικά funds, όπως το ευρωπαϊκό Prime Ventures και το αμερικανικό WestCap. Σε προηγούμενους γύρους χρηματοδότησης, την εταιρεία είχαν χρηματοδοτήσει επίσης εταιρείες όπως οι VentureFriends, Endeavor Catalyst, Jabbar Internet Group και η AlleyCorp του Kevin Ryan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή