Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών κατέγραψε το υπερταμείο το 2019

Σημαντική αύξηση εσόδων και κερδών κατέγραψε το υπερταμείο το 2019

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα έσοδα και κέρδη παρουσίασε στο 2019 η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) Α.Ε., γνωστότερη και ως υπερταμείο. Τα έσοδα ανήλθαν σε 61,9 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA) σε 56,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 57,2 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη είναι αυξημένα σε σχέση με εκείνα του 2018, αφού τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν διαμορφωθεί σε 17 εκατ. ευρώ έσοδα, 12,7 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA και 13 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μετά από φόρους.

Η θετική πορεία των μεγεθών αποδίδεται αποκλειστικά στα αυξημένα μερίσματα που εισέπραξε το υπερταμείο στη διάρκεια της περασμένης χρήσης. Ειδικότερα, πέρυσι η εταιρεία συμμετοχών εισέπραξε από τις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται μερίσματα ύψους 61,2 εκατ. ευρώ έναντι 17 εκατ. ευρώ του 2018.

Στην πορεία αυτή συνέβαλε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που διαχειρίζεται το υπερταμείο, εκ των οποίων η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή. Η ΕΤΑΔ συνέβαλε με περίπου 21,2 εκατ. ευρώ μέρισμα και ο ΔΑΑ με 16,25 εκατ. ευρώ.

Θετική συμβολή είχε ακόμη η ΕΥΔΑΠ η οποία διένειμε μέρισμα 14,38 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2018, ο ΟΤΕ με την καταβολή 2,47 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 56% και ακόμη και η ΓΑΙΑΟΣΕ με την καταβολή μερίσματος περίπου 4,4 εκατ. ευρώ, πιθανώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 2001. Μειωμένο μέρισμα διένειμαν μόνον η ΕΥΑΘ και η Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ).

Αποτέλεσμα της βελτίωσης της κερδοφορίας της ΕΕΣΥΠ μέσα στο 2019 θα είναι το σημαντικά αυξημένο το μέρισμα προς διανομή στο ελληνικό Δημόσιο εντός του 2020. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το μέρισμα αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

«Η ΕΕΣΥΠ υλοποιώντας συνεχείς δράσεις με στόχο την ενίσχυση της επαγγελματικής και ανεξάρτητης διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που της έχει μεταβιβαστεί, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της να αυξήσει την αποδοτικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και να βελτιώσει τη διαχείριση των κεφαλαιακών και χρηματικών τους διαθεσίμων», σχολίασε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Ουρανία Αικατερινάρη. «Η ισχυρή κερδοφορία το 2019», πρόσθεσε, «αναδεικνύει τη σημασία της ενεργής παρακολούθησης εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου. Η αύξηση των μερισμάτων που θα αποδοθούν σε αυτό», κατέληξε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, «εξυπηρετεί τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος ενισχύει την οικονομία και θα τροφοδοτήσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Πέρυσι η εταιρεία προχώρησε στον διορισμό νέας διοίκησης στα ΕΛΤΑ και στην ΕΤΑΔ, ενώ ταυτόχρονα προέβη στη δημιουργία του «δικτύου καινοτομίας» με στόχο την προώθηση της καινοτομίας στις δημόσιες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από τη ανταλλαγή τεχνογνωσία αλλά και τη διερεύνηση διεθνώς βέλτιστων πρακτικών, επιχειρηματικών μοντέλων και προτύπων καινοτομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή