Το σχέδιο για ενίσχυση των πωλήσεων της Famar

Το σχέδιο για ενίσχυση των πωλήσεων της Famar

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεση ρευστότητας για την αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση της κερδοφορίας της φαρμακοβιομηχανίας Famar καθώς και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πλάνο των δύο funds που ανέλαβαν επισήμως από τις 20 Μαρτίου τον έλεγχό της στις χώρες αυτές. Εχοντας ως στόχο να αυξήσουν έως τα τέλη της φετινής χρονιάς τον κύκλο εργασιών της Famar (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία – νότιος τομέας) κατά 20%-30%, από 210 εκατ. ευρώ στα περίπου 260-290 εκατ. ευρώ, τα δύο funds, ήτοι το αμερικανικό York Capital Management που διαχειρίζεται 18 δισ. δολ. και το κυπριακό Elements Capital Management που διαχειρίζεται κεφάλαια 450 εκατ. ευρώ, διαβλέπουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης των τριών εταιρειών, βοηθώντας τη φαρμακοβιομηχανία να γυρίσει σελίδα.

Βασική προϋπόθεση για να σταθεροποιηθεί η κερδοφορία της είναι η πληρωμή των υποχρεώσεων που έχει η Famar σε προμηθευτές, ενώ μέσα στα σχέδια των δύο funds είναι η διάθεση κεφαλαίων για την αναβάθμιση των παραγωγικών μονάδων και την αύξηση του πελατολογίου αλλά και των προϊόντων που παράγει η ίδια για λογαριασμό άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, παρότι η ελληνική Φαμάρ (ΦΑΜΑΡ ABE) είναι κερδοφόρος (4,81 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2018 έναντι 4,84 εκατ. ευρώ το 2017) και τα επίπεδα ρευστότητάς της κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, η Ιταλία και η Ισπανία επηρεάζουν την κερδοφορία λόγω τόσο των χρεών που έχουν συσσωρεύσει προς τους προμηθευτές όσο και της έλλειψης επαρκούς ρευστότητας για την κάλυψή τους.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των δραστηριοτήτων της Famar σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία αγγίζει τα 210 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων γύρω στα 131,2 εκατ. ευρώ αφορούν τις πωλήσεις τής εν Ελλάδι Φαμάρ έναντι 125,6 εκατ. το 2017, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της τελευταίας, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, ανέρχονται στα 96,9 εκατ. ευρώ. Οι τρεις εταιρείες απασχολούν συνολικά περίπου 1.900 εργαζομένους, δηλαδή 1.130 σε Ελλάδα, 600 στην Ισπανία και 180 στην Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση του τζίρου και των τριών εταιρειών κατά 20%-30% θα οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 10%-15% έως το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι το τίμημα για την απόκτηση των τριών εταιρειών από τα δύο funds δεν είναι γνωστό, ωστόσο πληροφορίες το τοποθετούν περίπου στα 80-90 εκατ. ευρώ, αρκετά πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί. Οι διαπραγματεύσεις των δύο funds με το αμερικανικό ΚΚR, που ήλεγχε μέσω της Pillarstone τις δραστηριότητες του ομίλου, ξεκίνησαν το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς το ΚΚR αναζητούσε επενδυτές για να αναλάβουν τη διαχείρισή του. Το KKR είχε αποφασίσει, ύστερα από περίπου έξι μήνες, να αποεπενδύσει εξαιτίας της αιμορραγίας κεφαλαίων που του είχε προκαλέσει η Famar. Γενικά το πρόβλημα εντοπιζόταν στις γαλλικές μονάδες, που ήταν ζημιογόνες και απορροφούσαν ρευστό από τις συνδεδεμένες με τον όμιλο εταιρείες. Γι’ αυτό και η τμηματική πώληση των δραστηριοτήτων της Famar (βόρειος και νότιος τομέας) αποδείχθηκε η βέλτιστη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι o πολυεθνικός όμιλος Famar, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Μαρινόπουλου, διαθέτει τέσσερα εργοστάσια και μονάδα logistics στην Ελλάδα καθώς και άλλα δύο εργοστάσια στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο. Επίσης ο όμιλος, με αφετηρία την ελληνική Φαμάρ, έχει παρουσία και σε άλλες ευρωπαϊκές –και όχι μόνο– χώρες, διατηρώντας εργοστάσια στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στον Καναδά. Στις 18 Νοεμβρίου 2019 η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Delpharm απέκτησε τις δραστηριότητες του ομίλου στον βόρειο τομέα, ήτοι τρεις παραγωγικές μονάδες στη Γαλλία, μία στην Ολλανδία και άλλη μία στον Καναδά. Η μόνη μονάδα του ομίλου που δεν πωλήθηκε και έχει τεθεί από τον Ιούνιο του 2019 σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στη Λυών (Saint Genis-Laval), με το μέλλον της να παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα γαλλικά συνδικάτα ανέδειξαν πρόσφατα την ανάγκη να επανεξεταστεί η τύχη της γαλλικής μονάδας, δεδομένου ότι είναι η μόνη που μπορεί να παράγει στη Γαλλία χλωροκίνη, η οποία λέγεται πως μπορεί να είναι θεραπευτικό μέσο κατά του κορωνοϊού. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Φαμάρ θα ενταχθεί και εκείνη στον αγώνα για την παραγωγή αντισηπτικών, ανταποκρινόμενη θετικά στο αίτημα της κυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή