Στα 270 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 2019

Στα 270 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το 2019

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια άνω των 16 δισ. ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 47,6 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να επηρεαστούν από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Πρόκειται για το ένα τρίτο του χαρτοφυλακίου των δανείων της τράπεζας και σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοίκηση της Πειραιώς, από αυτά, τα 8,8 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν πολύ, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν αρκετά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας σε αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του 2019, από το χαρτοφυλάκιο των 8,8 δισ. ευρώ που θα επηρεαστεί σημαντικά περιλαμβάνονται 5 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων και άλλα 3,8 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών. Στο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να επηρεαστεί αρκετά, περιλαμβάνονται 4,9 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και άλλα 2,6 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών. Τέλος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, περί τα 18,9 δισ. ευρώ των δανείων θα υποστούν μικρή επίπτωση.

Στις δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου σημείωσε ότι η επίπτωση της κρίσης από την πανδημία στο ΑΕΠ θα είναι σημαντική, αλλά εκτίμησε ότι θα μετριαστεί από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, οπότε αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε τη σημασία του εγγυοδοτικού ταμείου που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης άνω των 5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και, όπως σημείωσε, η στρατηγική συνεργασία που έχει υπογράψει η τράπεζα με την Intrum θα υποστηρίξει το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 υποχώρησαν στα 24,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα συνεχίζει την προετοιμασία για την ένταξη στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Vega 5 δισ. ευρώ και Phoenix 2 δισ. ευρώ), αλλά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεγάλου, ο προγραμματισμός μετατίθεται για όταν οι συνθήκες των αγορών το επιτρέψουν.

Ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε επίσης ότι, μετά τις διευκολύνσεις που έχουν ανακοινώσει οι εποπτικές αρχές, το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η τράπεζα ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κεφαλαιακός δείκτης της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2020, διαμορφώνεται στο 16,8% έναντι 11,75% που είναι ο κατώτατος δείκτης που προβλέπουν οι εποπτικές αρχές μετά την προσαρμογή του κεφαλαιακού buffer. Η διοίκηση της τράπεζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του Cocos που έχει στα βιβλία της η τράπεζα, επισημαίνοντας σε σχετική ερώτηση ότι η τράπεζα εξετάζει μια σειρά επιλογών. Με βάση τα αποτελέσματα του 2019, τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν στα 270 εκατ. ευρώ από 185 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ σε ό,τι αφορά το δ΄ τρίμηνο του έτους, τα έσοδα περιλαμβάνουν 351 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη από τη μεταφορά της εσωτερικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Intrum Ελλάς. Το δ΄ τρίμηνο του 2019 ήταν το 17ο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωση σε ετήσια βάση ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου διαμορφώθηκε στα τέλη του 2019 στο 49%, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή