Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κατασκευαστικές

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κατασκευαστικές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συναγερμός» έχει σημάνει στα επιτελεία των θεσμικών φορέων του κατασκευαστικού κλάδου και δη των εργοληπτικών επιχειρήσεων, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται σε καθημερινή βάση. Η εξαίρεση των εταιρειών αυτών από τους ΚΑΔ που μπορούν να λάβουν οικονομική ανακούφιση από τη δέσμη μέτρων την οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έχει επιφέρει καίριο πλήγμα, το οποίο απειλεί πλέον ευθέως δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται οικονομικό «στραγγαλισμό».

Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά το κράτος έχει αναστείλει τις πληρωμές του προς τις εταιρείες, τη στιγμή που οι ίδιες καλούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Περιγράφοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Geogenesis, σημειώνει σε επιστολή του προς το υπουργείο και τον ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών), ότι «οι υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα υπολειτουργούν και ουσιαστικά άτυπα απέχουν από τα καθήκοντά τους να επιβλέπουν, να ελέγχουν, να πιστοποιούν και να πληρώνουν τα οφειλόμενα στις εταιρείες».

Οπως αναφέρει και ο ίδιος ο ΣΑΤΕ σε διαδοχικές επιστολές που έχει αποστείλει τις τελευταίες ημέρες προς το υπουργείο Υποδομών, οι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών  δεν προσέρχονται στην εργασία τους, ενώ και όταν προσέρχονται δεν δέχονται στελέχη των εργοληπτικών εταιρειών ούτε καν με ραντεβού.

Τη  Δευτέρα, μάλιστα, εκδόθηκε απόφαση του υπουργείου Υποδομών, με την οποία περιορίζεται ακόμα περισσότερο η λειτουργία των υπηρεσιών του, μέσω της εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας. Παράλληλα, πρακτικά αδύνατη είναι και η έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δεδομένου ότι ο συνωστισμός (μέσω ακόμα και τετραψήφιων αριθμών προτεραιότητας!) είναι τεράστιος και απαιτούνται… ημέρες αναμονής για να προχωρήσουν οι σχετικές πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΤΕ ζήτησε την Τρίτη σε νέα επείγουσα επιστολή του, την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου επιμετρήσεων και υπογραφής πιστοποιήσεων (και προώθησής τους προς πληρωμή), έκδοσης πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας εντός δύο ημερών (ή άλλως προώθηση πληρωμής άνευ αυτών) και απαλλαγή καταβολής προκαταβλητέου φόρου.

Επίσης, ζητείται να αναγνωριστεί, χωρίς εξαιρέσεις, ότι και οι εργοληπτικές επιχειρήσεις υπάγονται στο σύνολό τους στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος ήδη αποτέλεσε έναν από τους πλέον «χτυπημένους» από την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010, έχοντας υποστεί σοβαρές απώλειες, που εν πολλοίς δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ, από τις 681 εργοληπτικές εταιρείες εγγεγραμμένες στις τάξεις 3η-7η του μητρώου των τεχνικών εταιρειών (ΜΕΕΠ) το 2005, μέχρι το 2017 είχαν απομείνει μόλις 453 εταιρείες. Ο αριθμός τους υποχώρησε κατά 33,5%. Παράλληλα, το 2006, ο κλάδος συνεισέφερε το 8,3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ, ενώ το 2016, το αντίστοιχο μέγεθος δεν ξεπερνούσε το 2,1%. Ως εκ τούτου, από τις 400.000 απασχολουμένους το 2008, το σχετικό μέγεθος είχε υποχωρήσει κατά 55% σε 183.500 μέχρι το 2017, προτού ανακάμψει σε λίγο πάνω από τις 200.000 το 2019, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικοδομής.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τους τελευταίους μήνες αντί να αντιστρέφεται η αρνητική αυτή εικόνα συντηρείται και επαυξάνεται (π.χ. καθυστερήσεις διαγωνισμών, ανατροπή υφιστάμενων κ.τ.λ.), είναι σαφές ότι για πολλές εταιρείες, ιδίως μικρομεσαίου μεγέθους, τίθεται άμεσο ζήτημα επιβίωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή