Καθαρά κέρδη 202,38 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο ΟΠΑΠ για το 2019

Καθαρά κέρδη 202,38 εκατ. ευρώ παρουσίασε ο ΟΠΑΠ για το 2019

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το 2019, όπως άλλωστε αναμένονταν με βάση τις ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί στη διάρκεια του περασμένου έτους. Τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη σημείωσαν μεγάλη άνοδο, αλλά η κρίση του κορωνοϊού βάζει σε δοκιμασία τη διανομή μερίσματος για το 2019 αλλά και τα οικονομικά μεγέθη της διανυόμενης χρήσης.

Παράλληλα, χθες, ανακοινώθηκε η αλλαγή ηγεσίας στον ΟΠΑΠ, με τον εμπορικό διευθυντή του ομίλου ΟΠΑΠ, Γιαν Κάρας, να αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη θέση του απερχόμενου Ντάμιαν Κόουπ. Ο κ. Κάρας, υπό την εποπτεία του εκτελεστικού προέδρου του ομίλου, Καμίλ Ζίγκλερ, θα τρέξει τον όμιλο μέχρι την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού η Sazka Group ανέθεσε σε εταιρεία συμβούλων την αναζήτηση του στελέχους που θα καλύψει τη θέση.

Προβληματισμός

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν έκρυψε, χθες, την ανησυχία της για την πορεία της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη μακροσκελέστατη ανακοίνωση που εξέδωσε, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων του αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2020.

Η διοίκηση του ομίλου επίσης υπολόγισε τον οικονομικό αντίκτυπο, εφόσον τα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία των πρακτορείων και των καταστημάτων Opap Play συνεχιστούν, σε 130-140 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε επίπεδο ακαθάριστων εσόδων (GGR) και σε 50-53 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA). Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικτυακή παρουσία του ομίλου, εξακολουθεί να έχει μικρή συνεισφορά στα συνολικά έσοδά του και ότι αποτελεί στόχος η περαιτέρω επέκταση της διαδικτυακής του παρουσίας, με την προσθήκη νέων παιχνιδιών στο χαρτοφυλάκιο των διαδικτυακών προϊόντων του. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του COVID-19 έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στις δραστηριότητές μας τις τελευταίες εβδομάδες, με το κλείσιμο των καταστημάτων μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο τον Μάρτιο, να οδηγεί στην εξάλειψη περίπου του 99% των εσόδων μας από παίγνια», σχολίασε χθες ο κ. Ντάμιαν Κοουπ. Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ σημειώνει ότι επιδίωξη είναι να διαφυλάξει τις ταμειακές ροές, επανεξετάζοντας το επενδυτικό του πλάνο και διατηρώντας επαρκές κεφάλαιο κίνησης. Επιπλέον, σημειώνει ότι πρόσφατα εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων υπεραναλήψεων), με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητά του, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε 623 εκατ. ευρώ. «Η διοίκηση (του ΟΠΑΠ) αξιολόγησε την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και προέβη σε ανάλυση ευαισθησίας για τις μελλοντικές της ταμειακές ροές. Επίσης, είναι βέβαιη ότι η εταιρεία διαθέτει επαρκή ταμειακή ρευστότητα για να αποπληρώσει τους πιστωτές της και να εκπληρώσει μελλοντικές υποχρεώσεις πληρωμής», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση.

Προς την κατεύθυνση αυτή επανεξετάζεται η διανομή μερίσματος για τα κέρδη του 2019. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήδη έχει διανείμει 1 ευρώ ανά μετοχή ως προμέρισμα στις αρχές Φεβρουαρίου και μένει μόνον να εξεταστεί η διανομή του υπόλοιπου μερίσματος των κερδών της περασμένης χρήσης. Η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε ότι η διανομή θα αποφασιστεί στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα διεξαχθεί 25 Ιουνίου 2020. Πάντως, τα κέρδη πέρυσι ήταν αρκούντως ικανοποιητικά για τη διοίκηση του Οργανισμού. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 202,38 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 41,2%. Τα προσαρμοσμένα ετήσια κέρδη, εξαιρουμένων δηλαδή των έκτακτων εξόδων και έκτακτων εσόδων σημείωσαν μικρότερη αύξηση κατά 27,9% φτάνοντας τα 205,68 εκατ. ευρώ. Αύξηση ακόμη 16,7% παρουσιάζουν τα κέρδη EBITDA που διαμορφώθηκαν σε 412,58 εκατ. ευρώ, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα (GGR) σημείωσαν αύξηση 4,7% φτάνοντας το 1,62 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή