Περιορισμένη άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

Περιορισμένη άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων ήταν η χθεσινή, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταφέρνει την τελευταία ώρα πριν από το καμπανάκι της λήξης να «γυρίσει» από το -1% στο +1% περίπου, χάρη και στην ενίσχυση της κινητικότητας των αγοραστών στις τελικές δημοπρασίες, με τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips, τα οποία και «σήκωσαν» την αγορά. Τα θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και το θετικό άνοιγμα στη Γουόλ Στριτ, παρά τα αρνητικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας, συνέβαλαν επίσης στις άμυνες που «έχτισε» την τελευταία ώρα το Χ.Α., παρότι ο τζίρος κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,93% στις 541,44 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ 534,16 μονάδων (-0,99%) και 547,57 μονάδων (+2,07%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,58 εκατ. ευρώ. Κίνηση μέχρι την περιοχή των 600-630 μονάδων πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα, όπως σημειώνει η Fast Finance.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 1.315,40 μονάδες, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση υποχώρησε κατά 0,34% στις 726,54 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Jumbo (+9,94%) και ΟΤΕ (+9,38%) καθώς και οι Τέρνα Ενεργειακή (+2,39%) και Motor Oil (+2,36%).

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,38% στις 311,01 μονάδες, οι οποίες περιορίστηκαν από το -7%, όπου είχαν βρεθεί, χάρη στο θετικό «γύρισμα» της Alpha Bank, που έκλεισε στο +1,03%. Η Eurobank σημείωσε απώλειες 3,29%, η Εθνική στο -7,94% και η Πειραιώς στο -6,56%.

Μικρές μάχες τεχνικών αντιδράσεων έχουν κερδηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος και με απώλειες, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ο τραπεζικός κλάδος, αν και αντέδρασε τις προηγούμενες ημέρες, όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός – ναυτιλία – μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.ά.).

Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, γιατί αναλυτές και επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020. Οι μειωμένοι όγκοι απλώς δείχνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος κυρίως από τους αγοραστές, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου.

Ετσι, η εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν αλλάζει από μια τεχνική αντίδραση έστω και μερικών ημερών και θετικές ειδήσεις θα πρέπει να αξιολογούνται επιφυλακτικά και ως ευκαιρίες απόκτησης ρευστότητας. Η ταλαιπωρία και η μεταβλητότητα θα έχουν συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές όσο εξελίσσεται η πανδημία και το ίδιο ισχύει και για τις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή