Εως τον Ιούνιο του 2023 ο Μ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ

Εως τον Ιούνιο του 2023 ο Μ. Τσαμάζ στον ΟΤΕ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό του ρεκόρ, ως ο μακροβιότερος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, καταρρίπτει ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Στο τέλος του έτους κλείνει μία δεκαετία, τη μεγαλύτερη περίοδο που έχει διανύσει ένας άνθρωπος στο τιμόνι του ΟΤΕ, και θα παραμείνει στη θέση του για άλλα τρία χρόνια. Προχθές το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού ανανέωσε τη θητεία του, που έληγε το καλοκαίρι του 2021, για επιπλέον δύο χρόνια. Η θητεία του κ. Τσαμάζ, με απόφαση του βασικού μετόχου Deutsche Telekom, λήγει πλέον τον Ιούνιο του 2023.

Ο κ. Τσαμάζ βρίσκεται στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ από τον Νοέμβριο του 2010. Ωστόσο στον όμιλο ΟΤΕ απασχολείται από το 2001, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί στη Vodafone και στη Philip Morris. Από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Τσαμάζ μετασχημάτισε τον όμιλο ΟΤΕ κάτω από το brand name Cosmote, ενοποιώντας υπηρεσίες, λειτουργίες, δίκτυα κ.λπ. Παράλληλα, υλοποίησε τη νέα στρατηγική επέκτασης στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου πλέον έχει καταστεί κυρίαρχος παίκτης.

Ταυτόχρονα υλοποίησε μια στρατηγική αποεπένδυσης από τις επιχειρήσεις του ΟΤΕ στο εξωτερικό που ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων ήταν πρακτικά κλειστές τόσο για επιχειρήσεις όσο και για τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, ο ΟΤΕ μείωσε τον καθαρό δανεισμό από 4,5 δισ. ευρώ το 2010 στα 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Ακόμη, την τελευταία δεκαετία ο όμιλος επένδυσε πάνω από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ ξόδεψε 1 δισ. ευρώ για τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Η στρατηγική αυτή αναγνωρίσθηκε από τους επενδυτές, οι οποίοι διέκριναν την ενίσχυσή του στη θέση του κυρίαρχου παίκτη στην εγχώρια αγορά. Η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ  πενταπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2011-2019 και σήμερα, παρά την τελευταία πτώση του Χ.Α., ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τον οργανισμό δεύτερο στη χρηματιστηριακή αγορά της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή