ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κανονικά προχωρεί ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ

Κανονικά προχωρεί ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ

Τέλη Απριλίου, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, θα εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Η EY, που «τρέχει» τη διαδικασία ως ειδικός εκκαθαριστής της προβληματικής κρατικής εταιρείας, έδωσε προ ολίγων ημερών παράταση έως τις 28 Απριλίου για τον δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ. Η αρχική προθεσμία είχε προσδιοριστεί για τις 2 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και της ειδικής εκκαθάρισης αποκλείουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα την περαιτέρω παράταση του διαγωνισμού. Ξεκαθαρίζουν δε πως η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι τέτοια, που επιτρέπει μετά την υποβολή φακέλου προσκόμιση των διευκρινιστικών εγγράφων, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί και η διενεργούσα αρχή το εγκρίνει. Οι προσφορές θα αξιολογηθούν τόσο για το προσφερόμενο τίμημα όσο και για επενδυτικό σχέδιο που θα τις συνοδεύει.

Ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ έχουν εκδηλώσει τουλάχιστον επτά επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους υποψηφίους περιλαμβάνονται η ισραηλινή Plasan, πιθανώς με ευρύτερο ισχυρό ισραηλινό σχήμα, η ιταλική Ferrovie dello Stato, στον όμιλο της οποίας ανήκει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), η νοτιοαφρικανική Paramount Group, η ελληνική Kouimtzis Group, ο όμιλος Πετρόπουλου και η Intracom Defence.

Η ΕΛΒΟ βρίσκεται από το 2014 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με σωρευμένες ζημίες 170,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 85,4 εκατ. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 ως Στάγιερ Ελλάς με σκοπό την παραγωγή και διάθεση φορτηγών οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων και σταθερών κινητήρων. Το 1986 η συμμετοχή των Αυστριακών μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2000 ο όμιλος «Μυτιληναίος» απέκτησε, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το 43% των μετοχών και το management. Η «Μυτιληναίος» αποχώρησε από την εταιρεία το καλοκαίρι του 2010. Σύμφωνα με το τεύχος διακήρυξης, τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται με τον κύριο διαγωνισμό πώλησης της ΕΛΒΟ περιλαμβάνουν ένα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τετραγωνικών μέτρων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου καθώς και άλλα δύο οικόπεδα 76.957 τ.μ. και 5.322 τ.μ. στην ίδια περιοχή. Επίσης, πωλούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Μέσω τριών άλλων διαγωνισμών πωλούνται τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛΒΟ. Πρόκειται για αποθέματα ανταλλακτικών, δύο οικόπεδα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και 11 στρατιωτικά φορτηγά του 2013.