Δεύτερη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Δεύτερη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλά σχεδόν ενός μηνός έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα στην οδό της ισχυρής ανόδου και ακολουθώντας το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και στη Wall Street, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Eurogroup και λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών ότι η εξάπλωση της πανδημίας ίσως και να έχει κορυφωθεί. Και στη χθεσινή συνεδρίαση το Χ.Α. υπεραπέδωσε των υπόλοιπων αγορών στην Ευρώπη, χάρη στα νέα σημαντικά κέρδη των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες είχαν σφυροκοπηθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα, αλλά και στη συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων των επενδυτών σε πολλούς τίτλους της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο διήμερο έχουν προστεθεί πάνω από 4 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 12,4% και ο τραπεζικός κατά 16,1%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στα θετικά, έκλεισε με κέρδη 3,63% στις 607,73 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφτασε τις 613,74 μονάδες και το +4,65% και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,44 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,35% στις 1.491,57 μονάδες, ενώ κέρδη 5,01% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στις 813,79 μονάδες.

Από τα blue chips μόνο οι Sarantis (-1,7%) και ΟΤΕ (-0,42%) έκλεισαν με απώλειες, ενώ ξεχώρισαν οι Ελλάκτωρ στο +10,53%, Βιοχάλκο στο +7,78%, Fourlis +6,75%, Motor Oil στο +6,16%, ΟΠΑΠ στο +5,81% και Aegean στο +5,49%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,61% στις 354,60 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει άλμα 11,33%, την Eurobank να κλείνει στο +5,58%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +5,5% και την Alpha Bank στο +4,93%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ανοδικά σε συνέχεια της υποτιμητικής υπερβολής που βίωσε τον Μάρτιο, συγχρονιζόμενο με τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ο Γενικός Δείκτης διασπά τις 600 μονάδες με το θετικό μομέντουμ της παρούσας φάσης να είναι πιθανό να προσεγγίσει την περιοχή των 650 μονάδων για όσους βλέπουν αισιόδοξα τις επόμενες ημέρες. Πάντως, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι δύσκολη, όπως σημειώνει.

Ωστόσο, παρά το κρεσέντο δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία από τον ΟΟΣΑ και τους επενδυτικούς οίκους, και ανεξάρτητα από τον χρόνο έναρξης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η αναγνώριση διεθνώς της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης οδηγεί στο να κερδίζει η Ελλάδα το στοίχημα της αξιοπιστίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί σε επόμενο χρόνο με πολλαπλούς τρόπους για την ελληνική οικονομία: με το να αποτελέσει τουριστικό προορισμό περισσοτέρων όταν ο κόσμος αποφασίσει να ταξιδέψει πάλι, με τις αυξημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε ελληνικούς τίτλους και ενδεχομένως με τον σχεδιασμό επενδυτικών πρωτοβουλιών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή