Περιορισμένη άνοδος στο Χ.Α. παρά το άκαρπο Eurogroup

Περιορισμένη άνοδος στο Χ.Α. παρά το άκαρπο Eurogroup

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To «ναυάγιο» στο Eurogroup, σε συνδυασμό με τη διάψευση των ελπίδων ότι η εξάπλωση της πανδημίας έχει κορυφωθεί μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες διεθνώς –τα οποία και οδήγησαν σε επιστροφή της επιφυλακτικότητας και της νευρικότητας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια–, δεν άφησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη που σημείωνε ενδοσυνεδριακά. Αν και έκλεισε σε θετικό έδαφος και κόντρα στις πιέσεις που ασκούνταν στις ευρωπαϊκές μετοχές, ωστόσο η επιστροφή των πωλητών σε αρκετά blue chips κράτησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 610 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές πάντως υπεραπέδωσαν της υπόλοιπης αγοράς, μετά και τα εξαιρετικά θετικά νέα από την ΕΚΤ, η οποία τόνωσε τη ρευστότητά τους σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη στιγμή για την οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 609,09 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας που σημειώθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε στις 595,44 μονάδες και στο -2% και στα υψηλά ημέρας στις 615,61 μονάδες (+1,30%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 1.482,08 μονάδες, με το ράλι στη μετοχή της «Ελλάκτωρ» ωστόσο να ξεχωρίζει (+19,05%), ενώ στο +0,78% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 820,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,10% στις 365,59 μονάδες, με τη Eurobank να καταγράφει κέρδη της τάξης του 5,24%, την Alpha Bank να κλείνει στο +2,65%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +1,98% και την Εθνική Τράπεζα στο +1,35%.

Οπως τόνισε η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά και την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, η προοδευτική ένταξη της Ελλάδας στα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσει περαιτέρω βοήθεια στην εγχώρια κατάσταση ρευστότητας, η οποία ακόμη και πριν από την κρίση του COVID-19 παρέμενε αρκετά φτωχή, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας την τελευταία διετία. Ωστόσο, σε έκθεσή της η Mediobanca τονίζει πως παραμένει επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες. Αν και σημειώνει πως εισέρχονται στην κρίση με καλύτερες κεφαλαιακές θέσεις από την προηγούμενη κρίση, ωστόσο αυτό το εξωγενές σοκ θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά τους να ολοκληρώσουν στο εγγύς μέλλον τα σχέδια μείωσης ρίσκου, καθώς τα κεφαλαιακά αποθέματα θα χρησιμοποιηθούν για την απορρόφηση της αύξησης του κόστους κινδύνου. Οπως εκτιμά, η ενίσχυση της κερδοφορίας τους δεν θα υλοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., όπως σημειώνει η Λέον Δεπόλας Χρηματιστηριακή, η περιοχή των 650-680 μονάδων ενδέχεται να αποτελεί ανοδικό όριο στην παρούσα φάση για τον Γενικό Δείκτη, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα  άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο είναι σίγουρα αντικειμενικά δύσκολο. «Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη, συνεχίζουμε να δίνουμε βαρύτητα σε αμυντικούς τίτλους», προσθέτει.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή