Στην τελική ευθεία η σύμβαση με την «Ακτωρ» για τη μαρίνα Αλίμου

Στην τελική ευθεία η σύμβαση με την «Ακτωρ» για τη μαρίνα Αλίμου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία της υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων της μαρίνας Αλίμου, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την «Ακτωρ Παραχωρήσεις».

Ειδικότερα, εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση, με την οποία παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη συνυπογραφή της σύμβασης από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, η διαδικασία θα γίνει διά περιφοράς και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά τις ημέρες μετά το Πάσχα.

Η συνολική αξία της συμφωνίας, με βάση το ΤΑΙΠΕΔ, υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, εάν συμπεριληφθεί τόσο το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης, το οποίο ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ, όσο και η ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας για την επόμενη 40ετία. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την ανάπτυξη των υποδομών της μαρίνας, με βάση και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης (εφάπαξ τίμημα και κόστος ανάπτυξης υποδομών) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, αλλά και με το πρόσφατο ομολογιακό δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε η «Ελλάκτωρ» με τη συμμετοχή κυρίως ξένων θεσμικών επενδυτών.

Στόχος της «Ακτωρ» είναι να δημιουργήσει έναν πόλο φιλοξενίας και αναψυχής. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων χώρων επιφάνειας 18.500 τ.μ. Σε αυτούς θα ξεχωρίζει ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ θα πλαισιώνονται και από χρήσεις εμπορίου, εστίασης, γραφείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σούπερ μάρκετ, αποθηκευτικών χώρων και ενός συνεδριακού κέντρου. Σημειωτέον ότι το χερσαίο τμήμα της μαρίνας καταλαμβάνει 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια περιοχή καλύπτει επιπλέον 18.500 τ.μ. Σύμφωνα με το σημερινό χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι η επένδυση θα είναι σε θέση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Σε ανάλυση που πραγματοποίησε, κατά το τελευταίο συνέδριο Prodexpo Real Estate, ο κ. Γιάννης Μωραΐτης, γενικός διευθυντής της REDS, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία θα έχει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της σχετικής ανάπτυξης, υπολογίζεται ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα απαιτήσει πάνω από 12 μήνες, έως ότου ολοκληρωθεί, ενδεχομένως και ακόμα περισσότερο, εκτός κι αν υπάρξει γενικότερη κινητοποίηση και συντονισμός των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιταχυνθούν ορισμένα στάδια.  Υπενθυμίζεται ότι η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» είχε επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ πριν από ένα χρόνο (Απρίλιος 2019), τόσο έναντι της κοινοπραξίας Lamda Development – Dogus, όσο και της εταιρείας ΑΒΙΑΡΕΠΣ, του ομίλου Γ. Γρύλου. Η μαρίνα Αλίμου διαθέτει 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή