Περιορισμένες συνέπειες από κορωνοϊό αναμένει η Ευρωπαϊκή Πίστη

Περιορισμένες συνέπειες από κορωνοϊό αναμένει η Ευρωπαϊκή Πίστη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιπτώσεις της κρίσης στα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας την τρέχουσα χρονιά εξέφρασε η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών του ασφαλιστικού κλάδου αφορά επαναλαμβανόμενες εργασίες. Εξαιτίας αυτού του λόγου ο κύκλος εργασιών πλήττεται σχετικά λιγότερο από άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ η πορεία των νέων εργασιών θα επηρεαστεί αρνητικά, ανάλογα και με τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2019 μέσω τηλεδιάσκεψης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος σημείωσε ότι, αν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης, η εταιρεία θα πετύχει τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει στο τριετές επιχειρηματικό της πλάνο. Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και γενικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας Στέφανος Βερζοβίτης επεσήμανε ότι το 2019 υπήρξε η καλύτερη χρονιά για την εταιρεία σε όρους κερδοφορίας, καταγράφοντας άνοδο κατά 45,5% στα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ. Τα εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα ενισχύθηκαν κατά 11,2% στα 212,4 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο ζωής να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση (+28,7%). Η ίδια δυναμική καταγράφηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με την ασφαλιστική παραγωγή να σημειώνει αύξηση άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι επιπτώσεις της αναταραχής στις αγορές εντοπίζονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, που κατέγραψε απώλειες της τάξης των 10 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020, και όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης Νίκος Χαλκιόπουλος, πρόκειται ουσιαστικά για μείωση των περυσινών κερδών χαρτοφυλακίου ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αναστραφεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Να σημειωθεί ότι το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ενισχύθηκε στα 382,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019, έναντι 333,8 εκατ. ευρώ το 2018, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 21,8% στα 141,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR) ενισχύθηκε κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες στο 167,6%, θωρακίζοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της εταιρείας.

Ο όμιλος, με βάση τα συνολικά ασφάλιστρα, κατέχει μερίδιο αγοράς 5,2%, το οποίο έχει διπλασιαστεί τα δέκα τελευταία έτη, ενώ παρουσιάζει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό, σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά και να καταβάλλει άμεσα τις υποχρεώσεις προς τους πελάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή